IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всички ученици от София и от общини в пет области преминават в онлайн обучение

Министърът на образованието и науката издаде заповед за обучение от разстояние

16:57 | 20.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн. Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства на разпорежданията на министъра на здравеопазването от 19 октомври т.г. 

Министерството на образованието и науката (МОН) предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в споменатите общини с висока заболяемост.

Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция. До 16 часа днес в МОН не е било получено съгласие от МЗ. Поради тази причина министър Николай Денков е издал заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София град и засегнатите общини.

На брифинг Николай Денков уточни, че според заповедта на здравния министър към ротация в обучението ще се премине при спад на заболеваемостта.

"В момента, в който заболеваемостта падне под 750 на 100 000, минаваме в ситуация, в която ще има ротация. Кога ще се случи това – зависи от поведението на всички нас”, каза министърът.

Според новите правила, разписани в заповедта на Стойчо Кацаров, се преустановява присъственото обучение във всички общини, в които 14-дневната заболеваемост е над 750 души на 100 хил. население. Ротация се въвежда в училищата, когато 14-дневната заболеваемост е между 500 и 750 на 100 хил. население  - половината ученици трябва да са на онлайн обучение. Присъственото обучение при ротационен режим може да бъде с продължителност 7 или 14 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още