Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Въвеждат се договори за дуално обучение

Мярката е част от поредицата от стъпки за развитие на дуалното обучение

Въвеждат се договори за дуално обучение

Снимка: Pixabay

Разработен е примерен договор за дуално обучение, който урежда взаимоотношенията между  работодател и ученик. Целта е да се подобрят условията за приложение на дуално образование в България. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев на среща с браншови и отраслови организации, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Документът е разработен от Министерството на икономиката и е представен на междуведомствената работна група под ръководството на Министерството на образованието и науката за обсъждане. Идеята е чрез него да се подпомогне обучението на квалифицирани кадри, както и учениците да намерят своята реализация на пазара на труда. Мярката е част от поредицата от стъпки за развитие на дуалното обучение, които се предприемат от двете министерства.

„Основен приоритет за екипа на Министерството на икономиката е да има постоянна връзка с представителите на бизнеса. Затова инициираме провеждането на такива срещи всеки месец, като предварително ще се обявяват теми по сектори и индустрии, за да са максимално оперативни“, обясни зам.-министър Манолев по време на срещата. 

Още по темата

Той обяви още, че мерките за намаляване на административната тежест са основен приоритет на министерството.  По думите му вече е направен пълен преглед на услугите и разрешителните режими в системата на Министерството на икономиката, като се облекчават с различни мерки 60% от тях.

Привличането на инвестиции и подкрепата към българския бизнес за излизане на чужди пазари също ще е основен приоритет, каза още Манолев. Това е било и основна тема на проведената годишна среща с търговските аташета зад граница. „Важен е оперативният ни контакт с браншовите организации, за да можем да свързваме чуждите инвеститори с конкретни фирми за разработване на общи проекти или осигуряване на доставки, за да може нашият бизнес да се възползва максимално от външните капитали“, посочи заместник-министърът. 

Той акцентира и от нуждата за по-добро планиране на участията в международни изложения и борси. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Коментари (0)


Още от