IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За 16 професионални направления на висши училища е обявен нулев прием

Образователното министерство ограничава наплива към специалности, които не са приоритетни

16:10 | 22.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В 16 професионални направления, в различни висши училища, тази година година няма да бъде утвърден прием на първокурсници. Миналата година те са имали прием, но сега приемът в тези 16 направления ще бъде нулиран, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при представянето на проекта за субсидиран прием на първокурсници в държавните университети за 2019/2020 учебна година.

Няма да има прием в професионалното направление "Национална сигурност" в Шуменския, Великотърновския и в Русенския университет, няма да има също прием в направлението "Икономика" в Шуменския университет, в Университета по хранителни технологии и в Аграрния университет. 

В "Администрация и управление" няма да се приемат първокурсници в Националния военен университет, в Лесотехническия университет и във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

В "Обществени комуникации" няма да се приемат студенти в Шуменския университет, както и в "Обществено здраве" в Софийския университет, информира министър Вълчев.

Той обясни, че нулевият прием в тези направления е защото те не са определени като приоритетни. В последните десетилетия нерационалното търсене на висше образование "избуя" в професионалните направления, свързан със социалните, стопанските и правните науки, и в национална сигурност, коментира министърът. През 2015 г. беше достигнат максимален прием като процент студенти, а от 2016 г. МОН води политика за преструктуриране на приема и на финансирането.

"МОН ще предложи първо за обществено обсъждане общия прием в държавните университети за новата учебна година, който е 43 276. В това число, първи курс, бакалавър след завършено средно образование, е 36 984 или 1700 бройки по-малко от миналата година. В частните висши училища приемът за студенти бакалаври след завършено училищно образование е 8200 бройки. Общият прием на студенти бакалаври, след завършено висше образование, ще бъде близо 45 200", информира министър Вълчев.

През миналата година имаше 92% изпълнение на приема в държавните висши училища и 50% изпълнение на приема в частните университети, но в тях МОН не регулира приема. Спрямо 2018 г. има най-голямо увеличение на приема в професионалното направление "Педагогика на обучението по ...".

Най-голямото намаление на приема е в направлението "Администрация и управление" - с 29%, и в животновъдство - с 23%, заради ниското търсене от страна на кандидат-студените, информира министърът.
Той съобщи, че са готови промените в Закона за висшето образование, чрез които се предвижда освобождаването от такси на студентите в професионалните направления с най-голям бъдещ недостиг на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още