IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забранява се политическата и партийна дейност в училищата

Педагогическите специалисти при изпълнение на функциите си трябва да са политически и партийно неутрални

15:45 | 21.04.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини и се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. Това реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предава БТА.

Идеологии, доктрини и системи от възгледи и идеи ще се изучават за постигане на целите за формиране на национално самочувствие, патриотичен дух и родолюбие у децата и учениците и при спазване на държавните образователни стандарти и на учебните програми.

Принципът на автономията не може да се нарушава чрез осъществяване на политическа и партийна дейност в детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие, записаха депутатите.

В изпълнението на функциите си педагогическите специалисти също трябва да са политически и партийно неутрални, да не налагат идеологически и политически убеждения, да не оказват политическо или партийно въздействие върху участниците в образователния процес и да не използват служебни ресурси за политически или партийни цели, реши парламентът.

Разпоредбата се прилага и за лицата, заемащи всички останали длъжности в институциите от системата на предучилищното и училищното образование.

Според гласуваните изменения началникът на регионално управление на образованието при изпълнение на своите функции също не може да осъществява политическа и партийна дейност и е длъжен да е политически неутрален. Същото важи и за служителите в регионалното управление на образование. Те не могат да използват служебното си положение за оказване на политическо или партийно въздействие върху институциите и участниците в образователния процес и да използват служебни ресурси за политически или партийни цели.

Промените предвиждат длъжността "директор" в държавните и общинските институции по този закон да се заема въз основа на конкурс, проведен при условията и по реда на Кодекса на труда и на наредба, издадена от министъра на образованието и науката, съгласувано с министъра на младежта и спорта и с министъра на културата, както и с участието на представители на обществения съвет на детската градина или училището.

„Свършихме народополезно дело“, посочи след приемането на всички текстове министърът на образованието и науката Николай Денков от парламентарната трибуна. Той благодари на опозицията за конструктивното ѝ участие. Законопроектът е общо дело на всички партии, това помогна да се повиши качеството на крайния проект, подчерта Денков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още