Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Заявления за компенсации за детска градина ще се подават през цялата година

Всяка година около 10 хил. деца остават извън детските градини в София заради липсата на места в държавните и общинските детски градини

Заявления за компенсации за детска градина ще се подават през цялата година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заявленията за компенсации за детски градини ще могат се подават до 5-то число на всеки месец от декември до юли, тоест през цялата учебна година, става ясно от предложения за промени в наредбата за компенсиране на родителите на неприетите в държавна или общинска детска градина деца. Досега заявления се подаваха до 5 ноември.

С промените ще може по-гъвкаво да се отчита промяна в обстоятелствата, посочват авторите на предложението от Министерството на образованието и науката (МОН). Предложението е публикувано за обсъждане на страницата на Портала за публични консултации. Заинтересованите страни могат да внасят своите предложения до 2 септември 2021 г.

Още по темата

С промяната е предвидено и още алтернативното място, което общината може да предложи на родителите, чиито деца не са приети в желаната градина, да бъде в същия административен район по настоящ адрес на детето.

Наредбата, по силата на която се получават компенсации за неприетите в държавните градини деца, но посещаващи частни детски градини, беше одобрена през март 2021 г. Тя постановява изплащане на суми, които не надвишават средния месечен размер на средствата за издръжката на едно дете в държавна или общинска детска градина или училище, тоест около 300 лева на месец.

Право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Неприетите в детските градини деца заради липса на свободни места са най-много в София - около 10 хил. всяка година остават извън системата.

МОН предлага и разширяване на кръга на специалистите, които имат право да се грижат за обучението на децата, останали извън държавните и общински детски градини. Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор не само с дипломирани педагози, но и със студенти в последна година от обучението си по педагогически специалности.

За такива се смятат "Предучилищна педагогика", "Предучилищна педагогика и чужд език" и "Предучилищна и начална училищна педагогика" от професионално направление "Педагогика" от област на висшето образование "Педагогика, педагогически науки".

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Св. Савова: Образованието в България не е занижено заради онлайн обучението