Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Законът за българския жестов език променя образованието на децата с увреден слух

Жестовият език става равноправно средство за преподаване на книжовния, посочиха Мария Кръстева от АРДУС и консултантът Силвана Павлова

гледано: 2127   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
гледано: 2127   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Законът за българския жестов език е изключителна победа за хората с увреден слух в България, като се узаконява правото им на достъп до информация, качествено образование и интегриране в обществото. Това споделиха Мария Кръстева, председател на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух (АРДУС), и Силвана Павлова, консултант "Подкрепена заетост", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

"След много дълги години борба организации, правителствени институции и политици се обединиха около каузата да интегрират хората с увреден слух в българското общество", посочи Мария Кръстева.

Тя уточни, че законът урежда именно помощта към глухите деца и младежи чрез предоставянето на преводачески услуги и ползването на жестов език.

„Училищното и предучилищното образование ще бъде подпомогнато с назначаване на преводачи и сурдопедагози, които владеят жестов език", съобщи председателят на Асоциацията на родителите на деца с увреден слух.

По думите на Мария Кръстева особено сега, във времена на пандемия, трудно се провежда образователният процес при подрастващи с увреден слух, като в столицата има създадени възможности, но в други части на страната децата са много затруднени да се включат активно.

"Не се знае докога ще продължи онлайн обучението и затова трябва да се помисли в подзаконовите разпоредби как да бъде подсигурен във виртуалната класна стая жестов преводач", съветва тя.

Силвана Павлова коментира, че основната трудност, която срещат деца с увреден слух, се изразява във факта, че дигиталното обучение и програмите не предоставят технически чист звук.

"Това, което ще се промени в образованието, е преподаването на български книжовен език и всички други дисциплини или предмети чрез жестов майчин език, който се говори в семейството на детето. Досега се ползваше писменост и жестов език като помощно средство, но не като основно средство за преподаване жестовият език става абсолютно равноправен на книжовния и това ще покрие на 100% нуждите на дадено дете", поясни тя.

От разговора стана ясно, че възможностите за работа за хора с увреден слух през последните години, макар и с бавен темп се увеличават, което се дължи отчасти на професията консултант "Подкрепена заетост".

Силвана Павлова уточни, че това е млада професия, което тръгва от САЩ и Канада, но вече я има и в България с нейната структура и индивидуален подход.

Тя информира, че хората с увреден слух излизат на пазара на труда с определени професионални профили, но работодателите трябва да знаят, че за всяка позиция трябва да има въвеждащо образование.

„Ние не се фокусираме върху уврежданията на хората, а точно обратното - върху техните възможности. Консултантът намира подходяща позиция, провежда собствено индивидуално интервю с работодателя и след това придружава кандидата на реалното интервю, като следващият етап е вече подпомагане във встъпителното обучение на самото работно място", обясни по какъв начин експертите помагат на хората с увреден слух Силвана Павлова.

Тя потвърди, че работата на консултанта не спира дотам – той винаги се отзовава, когато даденият служител или работодател има нужда от съвет и помощ.

Какви са спецификите на жестовия език? Кога във виртуалната класна стая ще се предоставя жестомимичен превод? Как се интегрират на пазара на труда хората с увреден слух и трудно ли е да покажат творческите си възможнисти?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
МС предоставя над 7,8 млн. лв. за изследвания на компютърните науки в СУ