Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Защо българските студенти избират университетите в Япония?

Повече практика и стажове предлагат програмите на висшите училища в Страната на изгряващото слънце, посочи консултантът Таня Тодорова

гледано: 3009   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Наблюдава се все по-засилен интерес на български студенти към висшето образование в Япония. Страната на изгряващото слънце има постижения в сферата на инженерните специалности и на високите технологии. Младото поколение се интересува от аниме и манга, също така и от онлайн игрите", коментира в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR старши консултантът за висше образование в чужбина Таня Тодорова.

Тя обясни, че в Япония се появяват все повече бакалавърски и магистърски програми на английски език, като не се изисква изрично кандидат-студентът да знае японски.

"Има програми на английски език, всяка година се появяват все повече и повече. Фокусът е върху инженерните програми, но има и така наречените liberal arts програми, които са по американската система. През първата година се дават основа и знание и вече всеки студент може да се насочи към сфера, която харесва - политически науки, бизнес", посочи Тодорова.

Още по темата

Тя обясни, че има частични и пълни стипендии, които зависят от успеха на студента и участието му в извънкласни дейности.

Според Тодорова Япония целенасочено търси международни студенти, които да работят в международни компании.

"Студентите имат право да работят 28 часа на седмица, и по 8 часа, когато са във ваканция, стига да не пречи на обучението им, могат да работят", потвърди тя.

По думите й има много практически занимания, за да може студентът да навлезе от теорията в практиката и след завършването да го наемат с професията му.

„Стажовете са част от самите програми в университетите. Обикновено те са четвъртата година, но и през втората година има различни типове стажове. Студентите много често правят летни стажове, прибират се в България и ги правят тук, което се отразява положително на CV-то им", разкри особеностите на обучението Тодорова.

Към кои нови специалности за обучение се ориентират европейските студенти? Кои са новите дестинации за получаване на висше образование? Къде има езикови ваканции, които привличат българските студенти? Какво липсва на българските висши учебни заведения, което студентите намират в университетите в чужбина?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bulgaria On Air, редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Правителството одобри 4,7 млн. лева за развитие на образованието