Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Защо е необходима финансовата грамотност?

С този въпрос се опитваме да бъдем част от модерното образование на младите българи

Този, според нас, риторичен въпрос зададохме месец преди международната конференция „Образование и бизнес”.

Отговориха ни 1000 читатели на сайтовете Investor.bg, Bgonair.bg и Dnes.bg, сред които 60% жени. Основната възраст на участниците в анкетата е от 30 до 40 години.

52% от анкетираните отговарят, че подрастващото поколение в България няма добра финансова грамотност.

Категорична, с 87%, е подкрепата за въвеждането на предмет "Финансово образование" в образователните програми в училищата.

Точно половината от нашите читатели смятат, че 7 клас е най-подходящият за въвеждането на финансовото образование.

На въпроса Какви теми/области са полезни да се изучават в предмет „Финансово образование“?, най-много проценти събраха Спестяване и инвестиции и Отношенията с банките и финансовите институции.

Мислите ли, че във висшите училища е необходимо да се изучават допълнителни предмети свързани с финансово образование и не само в специалности с профил – този въпрос въпрос получава категоричен отговор "да" със 74 процента.

От отговорите на участниците в анкетата става ясно, че българинът има бюджет и го спазва, макар и без стриктна отчетност.

62 процента от анкетираните са убедени, че знаят как да защитят потребителските си права.

Специализираните и бизнес медии се оказват водещи източници на информация, когато се взима решение за избор на компания, застаховка, инвестиция, спестяване, пенсионно осигуряване, лизинг и дрugi.

По скалата от „отлични познания” до „не мога да преценя” на въпроса за финансовата грамотност 39 процента определят познанията си като „добри”.

гледано: 5206   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 6 години
Няма профилна снимка
Бе те в специализираните по финанси и икономика "университети и институти" са кухи лейки, какво остава за - останалите.
1
 
4
 
1
преди 6 години
Много добра идея но така ще лъснат кражбите Може би трябва да започна с Томас Джеферсън , 3-ти президент на САЩ :Аз вярвам, че банковите институции са по-опасни за нашите свободи, отколкото редовната армия.Хенри Форд (1863 1947): Добре е, че народа на тази страна си няма и понятие от банковата и паричната система, защото ако имаше, вярвам, че още утре, преди да съмне, щяхме да сме в революция Единствената цел на тези финансисти е контрол на света, чрез неизплатими дълговеТоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' прекрасно обяснени във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985 ,и професора го обяснява прекрасно - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685

Още от Образование
Св. Савова: Образованието в България не е занижено заради онлайн обучението