Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Затварят училища при 20% ученици със симптоми на грип

Засега маски в час не се предвиждат, увери просветният министър Красимир Вълчев

Затварят училища при 20% ученици със симптоми на грип

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

При 20% ученици със симптоми, сходни на COVID-19 или грип, ще се затваря цялото училище, посочи образователният министър Красимир Вълчев пред bTV. Той призна, че с идването на сезонните вируси и грипа, съчетани с коронавируса, ще доведат до усложняване на обстановката и затова е избрано това правило.

Ако се взимат решения за затваряне на училището, най-малките деца да са последни, това ще е алгоритъмът, обясни образователният министър.

Засега маски в час не се предвиждат, а само в двора на училището при смесване на паралелките, каза още Вълчев.

Той уточни, че при провеждане на заниманията навън децата няма да са с маски, а по-скоро, докато чакат родителите си след часовете. 

Още по темата


300 са положителните проби на ученици, а 293 на учители. Учениците и децата в детските градини са 10 пъти повече от педагозите, обясни още образователният министър. Това означава, че учениците по-рядко се заразяват или боледуват безсимптомно, добави той.

Ще се осигурят 16 хиляди устройства, които да си закупят училищата на първо време за онлайн обучение. Ще се ползват за ученици и учители в класните стаи в електронна среда, ще се раздават и на ученици, които нямат.

Отделно ще се закупят още 80 хиляди лаптопа, като над 90 хиляди се очаква да е общият им брой до пролетта, обясни Вълчев.

40 хиляди деца не са имали достъп до онлайн обучение за миналата учебна година, бройката може и да е същата, ако вземем всички училища, обясни министърът. Той поясни, че това е свързано с нежеланието на самите деца да посещават учебното заведение, както и на родителите им.

Министър Вълчев увери, че към днешна дата има топла вода и сапун във всички училища у нас. 300 от 2400 учебни заведения нямаха топла вода, към днес всички имат, каза той и обясни, че се обмисля и вариант как да се съкрати ходенето на дете със симптоми до личния лекар, а това да се случва само с обаждане по телефона. Областите в червено ще трябва да ограничат някои от незадължителните дейности в училищата, добави образователният министър.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
VUZF Lab организира кръгла маса на тема „Външна търговия и пандемия“