Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Здравният министър не изключва отмяна на COVID тестването за малките ученици

МОН трябва да реши дали големите ученици могат да се тестват с антигенни тестове за възрастни, каза Стойчо Кацаров

Здравният министър не изключва отмяна на COVID тестването за малките ученици

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Напрежението заради продължаващото онлайн обучение за големите ученици (5-12 клас) вече трета година ескалира всеки ден. След като властите намериха решение за присъствено обучение с щадящи тестове за малките (1-4 клас) и схемата се оказа работеща, очакванията бяха оптимистични и за учениците от горния курс. Вместо това сме свидетели на институционално безсилие и безрезултатно прехвърляне на топката основно между здравния и образователния министър.

Учениците от 8 до 12 клас могат да се тестват с тестове за възрастни. Разполагаме с тях и можем да ги доставим по отделните области, имаме достатъчно количество за два месеца напред, можем да ги доставим веднага и много по-бързо. Това заяви пред репортери министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той уточни, че Министерството на образованието трябва да вземе решение дали да се използват тестовете за възрастни за големите ученици.

Ако няма достатъчно щадящи тестове, може да отпадне тестването за коронавирус на малките ученици в училище, каза Стойчо Кацаров. Предложението обаче трябва да бъде одобрено от експертите в здравното министерство, които да потвърдят, че това не създава риск за учениците, педагозите и за разпространение на коронавируса, каза Кацаров. Решението ще бъде взето от експертите до края на седмицата.

Министерството вече е осигурило 1,5 млн. щадящи теста за учениците. От предишна обществена поръчка има още 600 хил. теста, от които 200 хил. вече са пристигнали. Останалите са блокирани на различни митници в Европа.

Поръчани са 2,7 милиона теста със срок на доставка до 9 декември, тоест общо са договорени 4,8 млн. щадящи теста, уточни Кацаров. Според него тези тестове биха били достатъчни да осигурят тестването на всички ученици в страната поне до средата на януари. 

Още по темата

Омбудсманът: онлайн обучението е изчерпано

Децата от 5 до 12 клас да бъдат върнати незабавно в училище, настоя днес омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ онлайн обучението е изчерпано и те изостават в образованието си. Нарушени са и правата на децата с увреждания, посочва Ковачева.

"Днес изпращам поредна препоръка до министъра на здравеопазването за връщане на големите деца в училище. Засипана съм с жалби от родители, от учители, от директори, които изразяват много сериозни опасения от това, че децата продължават да не се връщат в училище! Няма тестове! Стига се дотам, че се очаква родителите да заплащат тестовете на децата си, а има вече информация от различни училища, че всъщност самите родители вече са притиснати до стената и предлагат да ги плащат, само че може би забравяме, че има родители в социално тежко положение, родители с многодетни семейства, които не могат да отделят по 12 лева за тест на детето си".

Децата са най-потърпевшите от пандемията от Covid-19. Като не ходят на училище, се нарушават правата им, казва Георги Богданов от Националната мрежа за децата.

"Covid-19 е тема, която ни изненадва всеки ден все повече и повече. За съжаление, децата ни са затворени в момента, а почти всичко е отворено за възрастните. Те отново са най-страдащите от тази пандемия! Те продължават почти вече трета година да не ходят на училище, което е изключително тежко и неприятно. Ние почти всеки ден, като Мрежа за децата, се борим с различни държавни институции да се отворят училищата, да има една добра среда за децата, която да бъде щадяща за тях, и безопасна".

Заради изолацията учениците изпитват страх, тревога, скука, раздразнение и ниска мотивация, сочат анализите на психолози. Онлайн обучението нагнети напрежение в семействата, посочи детският психолог Димитрина Проданова пред Bulgaria ON AIR. "Загубата на елементарни навици - да станеш, да се подготвиш, да стигнеш до училището, това действа демотивиращо на децата", обясни тя.

Задочен спор между институциите за COVID тестове за учениците

В последните няколко дни се разигра задочен спор между институциите около доставката на щадящите COVID тестове за учениците. В съобщение Министерството на образованието сигнализира, че от обещаните от министъра на здравеопазването 1 млн. теста в събота са пристигнали 168 хил. Така в момента са налични количества за изследване само на малките ученици – 1 до 4 клас, и то само до 10 декември.

На този фон повече от 3200 ученици от 5 до 12 клас се върнаха в класните стаи в София, като повечето от тях са в частни училища. От общинските това се случи единствено в 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес" и за математическата гимназия в столицата. В класните стаи се завърнаха учениците от 5 до 12 клас, които имат зелен сертификат или тест за Covid-19. Сутринта пред лабораториите се извиха дълги опашки от мръзнещи ученици, които искаха да си направят тест, за да отидат на училище, съобщи БНР.

Такъв беше случаят с възпитаници на Софийската математическа гимназия, които последваха примера на Испанската гимназия в столицата и родителите решиха да платят от джоба си тестовете, за да могат децата им да ходят на училище.

Зелени сертификат или щадящ тест е условието за връщането на учениците от 5 до 12 клас в училище според заповедта на здравното министерство, която влиза в сила от днес.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Къде са резултатите от тестовете?! Пише се, неофициално, за стотина деца, откакто са въведени тестове? Мисирките, ще попитате за отговори?

Още от Образование
А. Александров: Пропуските на учениците ще се наваксват с повече часове за консултация