Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

МОН обмисля цялостна промяна на графика на учебната година

До 20 март е възможно да отпадне масовото тестване за коронавирус на учениците в училищата

МОН обмисля цялостна промяна на графика на учебната година

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля цялостна промяна на графика на учебната година. Това обсъжда ръководството на министерството със социалните партньори в експертна среда, съобщи пред БНТ просветният министър Николай Денков.

Обсъжда се учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година.

По думите му учениците в България имат по-малко учебни дни, отколкото тези в Европа.

„Времето за учене е по-малко у нас, така че една от причините за по-ранен старт на учебната година е да има повече време за усвояване на учебния материал. Освен това в другите държави в ЕС има по-регулярни ваканции за почивка на учениците“, коментира министърът. 

Още по темата

Обсъжда се промяна на календара, така че да има и повече ваканции в рамките на учебната година, и повече време за учебния процес, обобщи Николай Денков.

Той коментира и анонсираното предложение за обединение на висши училища у нас.

„Целта на предложението е, обединявайки се, университетите да излязат по-напред в световните класации и така да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори“, обясни министърът. И допълни, че ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков е подкрепил идеята, като дори е изчислил, че ако Алма Матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите училища, защото ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения, посочи Денков. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

От министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както и въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроектq след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година, каза Денков.

Във връзка с облекчаването на противоепидемичните мерки Денков посочи, че до 20 март е възможно да отпадне масовото тестване на учениците в училище, но последна дума за това ще има Министерството на здравеопазването.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Рибата се вмирисва откъм главата.Вижте си хората в МОН и после мъчете децатаВ Европа се учи по други методи. Дори някъде няма и учебници до определено ниво! Как преди перестройката имаше качествено образование?Защото нямаше фалшиви учебници.Защото четеш и разбираш още в часа.Целите да закрепостите децата с малоумието си.
0
 
3
 
4
kinshasa до: mrynmryn
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Да, но не за сметка на учениците!Трябва да се разруши корупцията в МОН. Одобряват се малоумно написани/копирани учебници, които са неразбираеми за децата.Пуснах задача по математика за 4-ти клас на трима приятели, инжинер, проектант и доктор, ми никой не можа да отговори, колко е разстоянието от земята до луната. Отговориха, че не се разбира условието!?!?! Преди да пуснат учебниците нека има тест сред децата. Дали ги разбират.
0
 
0
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
иноватори. Академика го е ударил на старт-ъп образование.
0
 
3
 
2
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
To трябва цялостна промяна в образованието ни. Сега е един добър момент за това.
1
 
6
 
1
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Не трябва да се променя 15 Септември!

Още от Образование
Всички образователни институции ще водят само електронни дневници