IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес идеи в унисон с принципите на кръговата икономика

Иновативна кофа за боклук, нов вид настилка за производство на еленергия и таблет, който да замени хартиените учебници, спечелиха първите награди

17:04 | 30.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: JA България </em></p>

Снимка: JA България

40 гимназисти от цялата страна участваха в пилотното преподаване на първото по рода си за целия свят учебно съдържание по зелено предприемачество, като се включиха в иновационен лагер, на който работиха над казус за генериране на бизнес идеи, работещи в унисон с принципите на кръговата икономика.

Инициативата е част от проекта GREENT на JA България и допълнение към иновативен комплект за преподаване на зелено предприемачество в училище, съобщиха организаторите.

Разделени в екипи от по пет души те бяха подкрепени от бизнес ментори на Джуниър Ачийвмънт – Пламен Пенков, Елена Радева, Ангел Георгиев, Ася Станчева и Деница Събева.

В края на деня отборите презентираха идеите си пред жури ангажирано с темите на зеленото предприемачество – Данита Заричинова от Екологично сдружение „За земята“, Стоян Фълджийски от Сдружение „Екосистем Юръп“, Ивайло Илиев, алумни по програмите на JA България и предприемач със собствен бизнес и Милан Рашевски от Асоциацията за строителство с естествени материали, обясниха как е преминал денят на учениците от JA България.

Първа награда и аплодисментите на журито заслужиха учениците, които търсиха нови възможности за рециклирането на домашните отпадъци чрез идеята си за иновативна кофа за боклук.

Второ място печели идеята за поставяне на нов вид настилка, която ще се приложи първоначално тестово в училищата – тя поглъща енергията, отделяна от хората при движението им и я трансформира в електроенергия.

Третото място заслужи концепцията за използване на таблет, който да замени хартиените учебници на всеки ученик от 1 до 12 клас. Екипът беше изчислил колко дървета загиват, за да се направят учебниците само за един ученик за цялото му обучение в училище и предложи ясен финансов план, основан на икономическа логика.

„Кръговата икономика е от ключово значение не само за конкурентоспособността на Европейския съюз, но и за прехода към бизнес, основан на истинско уважение към околната среда като неизбежен фундамент, който прави възможно съществуването на обществата и икономиките. Иновационният лагер показа, че младите хора интуитивно усещат посоката, в която трябва да се развиват бизнес идеите в новата икономика, но имат нужда от систематични знания по темата“, сподели Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“ в Джуниър Ачийвмънт България и главен координатор на проекта.

Иновационният лагер бе елемент от проекта GREENT, иницииран от Джуниър Ачийвмънт България и съфинансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Партньори на българската неправителствена организация са още четири организации от европейската мрежа на Джуниър Ачийвмънт – от Гърция, Румъния, Латвия и Норвегия.

Мисията на проекта е да създаде образователни инструменти, които да помогнат на учителите в Европа да изградят у своите ученици мисловна нагласа за екологосъобразно предприемачество.

Вече напълно завършени са методология за преподаване на зелено предприемачество чрез метода на blended learning (смесено обучение, използващо онлайн технологии в съчетание с традиционно преподаване в класната стая), учебна програма по зелено предприемачество и наръчник за учителя с 36 напълно разработени урока, съдържащи насоки и идеи за активности, които учителят може да използва в клас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още