Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Обучение

Българският учител работи 62 часа седмично

Наблюдава се феминизация и застаряване на учителските кадри, сочи изследване

Българският учител работи 62 часа седмично, показва проучване на Синдиката на българските учители (СБУ).

Средният брой учебни часове на седмица е 22,93 часа. Времето за подготовка е средно 15,38 часа на седмица. Часовете, отделяни за друга заетост извън учебните часове и самоподготовката, са почти 8 часа. Седмичната заетост, свързана с усъвършенстване и квалификация, допълнително платена работа, придружаване на учениците при извозването им с автобуси и др. е 15 часа.

„Това изследване слага край на спекулациите колко работи учителят и защо трябва да има по-дълга почивка“, заяви Янка Такева, председател на СБУ и член на КНСБ.

Работи се по-дълго от нормираните 40 часа на седмица, а заплащането същевременно е по-ниско, възнегодува Такева.

Изследването показва и значителна феминизация и застаряване на учителските кадри.

88,1% от запитаните в проучването учители са жени.

Учителите със стаж между 20 и 30 години са най-много (33,7%). Следват учителите с над 30 години трудов стаж – 26,8%. Така 60% от учителите са със стаж над 20 години, което е признак за застаряващата работна сила в учителската професия.

Най-голям дял от запитаните са доволни от битовите условия и едносменен режим на работа с възможности за квалификация (63%). 43% са доволни от възможността свободно да се определят методиката и средствата за провеждане на учебния процес. Най-малка част са доволни от добре структурираната програма (27,2%).

Същевременно участвалите в проучването учители са най-недоволни от многото допълнителни задачи извън учебния процес (65%). Почти толкова са недоволните и от необходимостта да попълват училищна документация (62%). 51% пък негодуват, че трябва да стоят по 8 часа в училище, което те намират за безсмислено и пречещо на самоподготовката им. Най-малко са недоволните от диксриминация, основана на делегирания бюджет в училищата (2%).

68,5% от участвалите в проучването учители смятат, че най-доброто място за самоподготовка е вкъщи. Значителна част от тях не срещат проблеми с нея (39,9%).

Още по темата

Според 93,1% от анкетираните условията на труд според трудовия договор се спазват, сочат още данните.

Най-голяма част от учителите са мотивирани да работят професията си от добрите резултати на своите ученици (21,7%).

Проучването разкрива следните проблеми: липсата на подход към здравето, липсата на дългосрочно планиране, недостатъчна мотивация и компетентности на учителите, ограничено учебно време за творческо реализиране на идеи и др.

Проучването е направено сред 2336 учители от цялата страна.

По статията работиха: автор Теодора Георгиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
1
 
4
valio89 до: penman
преди 6 години
Ако бившата ти съпруга е някаква мързелива хрантутница, това не означава, че нормалните учители са такива.
2
 
2
 
3
kalendar до: penman
преди 6 години
Трябва да приема, че си провел изследване сред някаква представителна извадка?
Замислям се колко е % на изплескали учители и що е така? А от даскалите зависи дали ще имаме образовано население, ако това не е отговорност, не знам кое...От тях май само лекарите има по-голяма отговорност. Я ми кажи какво работиш ти. И да знаеш-до скоро и аз бях пушач и трудно някой можеше да ме спре да пуша и по време на работа, дори когато съм имал шефове. А за кафето е просто несериозно да го коментирам. Средният работещ българин от 8 часа на работа има поне 1-2 скатани...
3
 
8
 
2
преди 6 години
Няма профилна снимка
"Българският учител работи 62 часа седмично" - такава лъжа и политик не би изрекъл. Много по-близко е "Средният брой учебни часове на седмица е 22,93 часа", макар норматива им да е дори още по-нисък, но са си сложили 2-3 часа преминаващи в сладки приказки, пиене на кафе и пушене в учителската стая. С други думи, работят почти два пъти по-кратко от средния работещ българин, а платения им отпуск е безумно дълъг - над 2 месца. Същевременно не носиш никаква отговорност към някого. Единствения проблем са някои "зрънца" от учениците, които могат да ти опъват нервите, но в коя професия няма подобни проблеми. Знам го от опит, защото бившата ми съпруга е даскалица.
3
 
4
 
1
0pk
преди 6 години
Къде са господата от центровете за изследване на демокрацията сега, да обяснят как производителността на труда на учителите е ниска и затова се налага да работят много и пак да имат ниски заплати?

Още от