Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Обучение

Красимир Вълчев: Бюджетът дава допълнително пари за професионалното образование

През 2018 г. са предвидени с около 400 млн. лв. повече за възнаграждения, увеличение на осигурителните вноски и стипендии, съобщи образователният министър

Красимир Вълчев: Бюджетът дава допълнително пари за професионалното образование

Снимка: Pixabay

През 2018 г.  от държавния бюджет ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалните училища, съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Още по темата

По думите му предстои да бъде разработен механизъм за разпределението на тези средства, като целта е те да бъдат насочени към паралелките, които обучават кадри, които недостигат или липсват на пазара на труда.

„Очаква се увеличението на средствата за системата на образованието през 2018 г. да е с около 400 млн. лв.", допълни Вълчев, цитиран от БТА.

Той уточни, че по-голямата част от тези пари ще отидат за увеличение на възнагражденията. По-конкретно, за повишение заплатите на учителите са нужни около 330 млн. лв., а на непедагогическия персонал - около 32 млн. лв. В тази сума е включено и увеличението на осигурителните вноски.

"Повишаването на средствата за системата ще позволи да бъдат отпуснати стипендии на ученици от осми клас", допълни още министърът.

Според него ще бъдат осигурени и повече пари за транспорт на децата, като целта е те да имат достъп не само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия.

Допълнителни средства ще има и за училища и детски градини, в които има концентрация на проблемни деца.

„Резултатите от работата на мобилните групи сочат, че от 200 хиляди необхванати от образователната система ученици, над 80% не са открити на адресите им, като повечето са в чужбина, обясни министър Вълчев и уточни, че със статус записани в системата вече са около 12 хил. деца.

Още по темата

Той разкри, че при обиколките са констатирани случаи на родители, които отказват да пуснат децата си на училище.

„С тези семейства работата продължава, а са предвидени и различни санкции“, посочи Вълчев.

Той напомни, че в българските училища има записани между 350 и 400 деца на бежанци, по-голямата част от които учат в Хасковско.

„Над 45% от училищата в страната имат безжична интернет мрежа, която покрива над 80% от класните им стаи, допълни образователният министър. За първи път през настоящата учебна година има одобрени и електронни варианти на учебници за втори, шести и осми клас. Като цяло непрекъснато се увеличават образователните ресурси в електронен вид и вече има идея през следващата година министерсвото да направи хранилище за тях, добави Вълчев.

Той поясни, че не може да се премине изцяло към електронни учебници, тъй като не всички деца имат индивидуални устройства. Освен това и учителите не били достатъчно подготвени за такава стъпка.

Министърът на образованието откри във Варна технологичния форум "Innowave 2017 - Business and Startup Conference", който събира за първи път в България световни брандове и фондове за рисков капитал от три континента. Лекторите са над 35 маркетолози и мениджъри във водещи европейски и международни компании за електронна търговия, бизнес ангели и представители на инвестиционни фондове.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

Коментари (0)


Още от Обучение
Къде отидоха студентите?