Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазар на труда

1/3 от родителите искат децата им да се развиват в IT сферата

Работодателите все повече ценят знанията и уменията, а не толкова дипломата за висше образование

1/3 от родителите искат децата им да се развиват в IT сферата

Снимка: Pixabay

Професиите, свързани с IT сферата, са на първо място като перспективност и желание за развитие според родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас. Близо 61% от анкетираните посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област. Това показват данните от национално проучване на агенцията за маркетинг изследвания и консултации BluePoint, проведено сред 410 родители на ученици, и изготвено по поръчка на ARC Academy.

Все още традиционните професии като лекари и адвокати излизат на водещите места в професиите на бъдещето, но се нареждат след IT и инженерните специалности.

Близо 90% от родителите декларират, че на този етап децата им ще продължат своето обучение в университет, като България се посочва като основно място за това от ¾ от анкетираните.

Още по темата

Данните от проучването показват, че важни фактори за избора на учебно заведение са интересите на детето. Въпреки това около 70% са напълно съгласни, че все пак родителите са тези, които трябва да напътстват детето и да определят посоката му на развитие. Съществено значение за избор на учебно заведение са и възможността младите хора да си намерят работа след това, талантите на детето; възможността за добро заплащане.

Все още битува схващането сред родителите, че е важно детето да учи в университет, известен не само като име (63,6%), но и като цяло да има висше образование (70% от всички).

Не на същото мнение са работодателите. Според паралелно проучване на BluePoint, проведено сред водещите студиа у нас, занимаващи се с разработка на игри, дипломата за висше образование е без значение, важни са знанията и уменията на потенциалните служители. Едновременно с това те признават, че липсата на достатъчно квалифицирани кадри е основното предизвикателство пред развитието на компаниите им в България.

Гейминг индустрията в световен мащаб расте с изключително бързи темпове и изпреварва кино индустрията и спорта. Между 2020 и 2026 г. оборотът й ще нарасне със 70% и ще достигне до 287 млрд. долара.

Този възходящ тренд потвърждават и данните на проучването сред родителите на учениците в последните гимназиални класове у нас. Едва 10,6% от тях декларират, че никой в тяхното домакинство не играе игри. Паралелно с това родителите признават, че не са добре запознати с разработванета на софтуер за гейминг индустрията.

Само 12% декларират добро ниво на информираност по темата. Индустрията се възприема като бързоразвиваща се, иноватина, с добро заплащане, затова и 80% от родителите са споделят, че биха насъричили детето си да се развива в тази посока, ако то има интерес.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Симона Гоцова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
3
 
8
zelka007 до: redcretin
преди 1 месец
факт ... :)))
1
 
4
 
7
redcretin до: zelka007
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Макензи от Амазон изкара повече с един развод ;)
3
 
4
 
6
zelka007 до: khao
преди 1 месец
Абе и в топ 500 да е пак ще е добре ... :)))... според мен леката атлетика ги развива по-добре момичетата, прави им фигурите стегнати и ако не прекаляват с хапването и родят по-овреме, си оставят цял живот стегнати и стройни. Имам преки наблюдения. Въпреки, че най-успялата жена, която съм познавал, няма нищо общо със спорта, всичко постигна с акъл и зверска упоритост, и вероятно също и помогна стилното обличане и хъс ... Но преди всичко много акъл и навреме... Говорим за осем цифрени суми в долари...
4
 
3
 
5
ing5rov до: khao
преди 1 месец
мхм , скоро ше загубиш неко зъб с тоя аватар ...
4
 
5
 
4
khao до: ing5rov
преди 1 месец
иман gps комбайна... скоро ще направим специално за теб gps вибратор... вкарвам кординатите и той сам те намира и клеца... 100%автономен и няма не искам!.

Още от Пазар на труда
Световните синдикати са обезпокоени от рекордните посегателства срещу трудовите права