IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата дава ход на промени в законите за работа от разстояние

КНСБ предлага да се даде законодателна възможност за договаряне на месечна "надбавка за домашен офис"

18:40 | 09.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на труда и социалната политика инициира преговори между социалните партньори за сключване на споразумение, което да доведе до промяна в нормите за работа от разстояние. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на КНСБ. 

Кодексът на труда трябва да се съобрази с новите онлайн предизвикателства и да даде още по-детайлна уредба на работата от разстояние. Водена от тази своя позиция КНСБ подкрепи предложение на Министерството на труда и социалната политика за започване на преговори между социалните партньори за сключване на споразумение, което да доведе до промяна в нормите за работа от разстояние, посочва се в съобщението.

На 1 март министерството е изпратило писмо до социалните партньори в България с покана за започване на диалога, на което КНСБ е отговорила, че е отворена за преговори, смята предложението за своевременно и намира, че то отговоря не само на заложените процедури по двустранни споразумение в Кодекса на труда, но и на европейското законодателство, включително на чл. 152 и чл. 153 от Договора за функциониране на ЕС, както и на Европейското рамково споразумение за работа от разстояние от 2002 г. 

Полагането на труд чрез използване на информационни технологии, включително и работата от разстояние, е един от важните приоритети за КНСБ. През последните години конфедерацията направи много конкретни предложения за усъвършенстване режима на дистанционната работа в България, припомнят от синдиката. Промените в Кодекса на труда се налагат особено силно и поради обявяването на извънредното положение и епидемичната обстановка, смятат от синдиката.

В Кодекса на труда следва да се разграничат случаите, в които работата от разстояние може да бъде задължителна и в кои доброволна. Синдикатът обръща специално внимание, че при извънредните обстоятелства, настъпили по време на Covid кризата, принципът за доброволна работа от разстояние бе пренебрегнат от законодателството. Не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при дистанционната работа, отговорността на работодателя при трудова злополука и други.

КНСБ предлага да се даде възможност в закона за договаряне на месечна еднократна сума ("надбавка за домашен офис") за електричество, отопление и поддръжка, както и наема за помещението в частното жилище на служителя, което се използва като офис пространство в случаи на принудителен хоумофис.

"Работното пространство у дома създава много предизвикателства, когато става въпрос за безопасна работа и предотвратяване на трудови злополуки, а работодателят, който обикновено носи отговорността за безопасността на служителя, има малко влияние, когато служителят работи от вкъщи. Това се отнася както за общата работна среда, така и за работното време", посочват от КНСБ.

По принцип работодателят трябва да документира работното време, ако служителят надвишава редовното ежедневно работно време. Обикновено страните се споразумяват, че самият служител прави тези записи от името на работодателя, посочват от синдикалната организация.

От КНСБ допълват, че работата от разстояние е форма на работа, а не форма на работно време. В този смисъл е необходимо в Кодекса на труда и в Закона за държавния служител ясно да се определи, че при работата от разстояние служителят има задължението да престира трудова функция в рамките на установеното за него работно време.

Трябва да се гарантира, че повечето работници и служители, които заради пандемията са преминали в дистанционен режим на работа, ще бъдат подкрепени с адекватно обучение и приобщаващи мерки от една страна и ще бъдат обезпечени с възможност да продължат (поне за определени разумни преходни периоди) да осъществяват своите трудови и обществени функции "на хартия". За тази цел е необходимо да се създаде в закона специален целеви отпуск за обучение по дигитални умения, смятат от КНСБ.

Нормативната уредба трябва да отразява и най-новите изисквания на ЕС относно правото на работника за откъсване от работната среда. Той не може да бъде задължаван от работодателя да отговаря на обаждания или на имейли или по какъвто и да начин да бъде служебно ангажиран, извън установеното за него работно време, посочват от Конфедерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още