Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазар на труда

Украинските бежанци търсят предимно сезонна заетост у нас

Форум "Бизнесът подава ръка" среща бежанците от Украйна с български компании

Украинските бежанци търсят предимно сезонна заетост у нас

Снимка: Bloomberg

На този етап голяма част от украинските бежанци у нас все още се ориентират и не са взели дългосрочни решения – дали ще останат в България или не. Това предопределя и и интересът им повече към сезонната заетост. Това заявиха Ива Парцалева от Върховния комисариат за бежанците на ООН и Веси Деянова, BG4UA, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостите коментираха предстоящия форум "Бизнесът подава ръка", който ще се проведе утре и ще даде възможност за директен разговор на бежанци с български компании. Върховният комисариат за бежанците на ООН обединява усилия с осем свои партньорски организации за да помогне на бежанците от Украйна да започнат работа в България. 

По думите им интересът от страна на IT сектора в България е голям, както и от производството, ресторантьорството и хотелиерството. 

Те споделиха, че интересът от страна на бежанците зависи от опита и образованието на хората, но ресторантьорството и хотелиерството са най-предпочитани, може би защото работата там е сезонна и не е дългосрочна, но има интерес и към други сектори.

Още по темата

Освен това профилът на участниците е професионален – 80% от хората заявяват, че са с висше образование и са работили в администрацията, в образователния сектор, в търговия и продажби и в България търсят такъв тип работа".

Към момента в страната има малко над 100 хиляди украински бежанци, които са останали в страната и 99% от тях имат статут за временна закрила. С този статут те имат пълен достъп до пазара на труда, което много улеснява работодателите. Няма нужда от допълнителни разрешителни.

Има проблем и с владеенето на български език. В България няма отговорен орган или институция, която да се занимава с преподаване на български език на чужденци и се разчита изцяло на доброволци и НПО. Друг проблем е, че бежанците се намират главно в курортни селища и там пазарът на труда е по-ограничен и специфичен, споделят събеседниците.

Проблемът с българския език назрява, но има работодатели, които са много гъвкави и адаптивни. Те предоставят условия за изучаване на езика, допълнителна подкрепа с жилища и детски градини, споделиха гостите.

"Със сигурност не всички планират да се върнат в Украйна, а част от тях няма и къде да се завърнат и търсят по-дългосрочна реализация", посочиха гостите.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Пазар на труда
Световните синдикати са обезпокоени от рекордните посегателства срещу трудовите права