Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазари

Падението на борсовата легенда Кати Ууд

Пандемията свърши, централните банки инициираха поврат в лихвената политика, а водещият фонд на 66-годишната американка се срина с почти 30% за месец

Падението на борсовата легенда Кати Ууд

Снимка: Marco Bello/Getty Images

Тези, които летят високо, могат да паднат ниско. Това се отнася дори за легендата на фондовия пазар Кати Ууд. Само преди няколко месеца 66-годишната американка беше наречена от финансовите медии „най-добрият инвеститор в света", тъй като историята на нейната компания Ark Invest приличаше на абсолютна история на успеха.

Основана през 2014 г., инвестиционната компания се фокусира почти изцяло върху иновациите и постигна успех: през 2021 г., само седем години след основаването си, Ark Invest управлява около 60 млрд. долара. Възходът на Ууд на Wall Street е образцов - особено младите инвеститори следват нейните инвестиционни съвети и препоръки. Още през миналата година инвеститорката звезда беше провъзгласена за кралицата на Wall Street. Сега няма и следа от тази слава.

Още по темата

Водещият фонд на Ууд Ark Innovation се срина с почти 30% през последния месец. От началото на годината Ark Innovation дори е загубил повече от половината от стойността си. Ууд разчита на активно управление на фондове. Вместо да следи целия референтен индекс, мениджърката избира целево акции, обещавайки по-висока възвръщаемост. Тази тактика работи добре дълго време.

Например инвеститорката звезда се фокусираше изключително върху акции, които се занимават с революционни иновации и цифровизация. Затова тя се прицели върху компаниите, които излизат на пазара с нови технологии и концепции и имат за цел да променят социалния и политическия живот в дългосрочен план. Чрез избора си на акции от иновативни области като електромобилност, телемедицина, виртуално здравеопазване или комуникационни технологии Ууд генерира възвръщаемост над средната за дълъг период от време - особено в ерата на пандемията на коронавируса.

Рекорди по време на пандемията

Най-добрият пример е производителят на електрически автомобили Tesla - шедьовърът на Ууд. В началото на 2018 г. една акция на автомобилния производител струваше около 300 долара. Тя дори беше осмивана за тогавашната си прогноза, че акциите на Tesla ще поскъпнат до 4000 долара до 2023 г. Но тенденцията се обърна: в началото на ноември 2021 г. цената на акциите беше малко под 1300 долара след разделянето на акциите - така обявената от Уудс цел беше постигната дори по-рано.

Много компании, в които Ууд е инвестирала, са се възползвали от мерките срещу пандемията. Карантината и полицейският час накараха хората по света да празнуват виртуални рождени дни, да провеждат работни срещи в цифров формат и да се записват за преглед при лекари онлайн. В резултат на това приходите на технологични компании като Zoom, Netflix и Teladoc се покачиха, а портфолиото на Ууд се изстреля нагоре. „Беше почти плашещо как поскъпнаха американските високотехнологични акции. Дори компаниите, които можеха да не излязат на печалба в продължение на няколко години, бяха издигнати нагоре", казва експертът по фондовия пазар на ntv Франк Майер, описвайки ситуацията по онова време. Това обаче приключи с края на много от мерките за пандемията.

Акциите на залозите на Ууд се сринаха след рекордите си от пандемията. Добър пример за това е Teladoc - компания за телемедицина и виртуално здравеопазване, чийто най-голям акционер е Ark Innovation. От пиковата си стойност през февруари 2021 г. акциите са загубили над 80% от стойността си. Tesla също усети промяната: производителят на електрически автомобили остава най-големият залог на Ark Innovation, но се смъкна от пиковото си ниво от ерата на пандемията до около 724 долара в момента.

Обратът в лихвените проценти плаши инвеститорите

Инвеститорите, които са инвестирали във фондовете на Кати Ууд в началото на 2021 г., са загубили около две трети от капитала си до момента. Въпреки че технологичният индекс Nasdaq100 също загуби позиции, той спадна само с четири процента за същия период. Предишното превъзходство на Ark Innovation над S&P500 също е в историята - сега ETF Woods изостава от по-широкия индекс на акциите. Накратко - допреди няколко месеца Ууд знаеше как умело да инвестира капитала на инвеститорите си. В момента обаче той сякаш се изплъзва от ръцете ѝ.

Краят на мерките за борба с пандемията не е единствената заплаха за технологичните акции. Преди всичко обратът в лихвените проценти в САЩ, дължащ се на високата инфлация, отблъсква много инвеститори от по-рисковите технологични акции. Книжата на технологичните компании и акциите на растежа са особено засегнати, тъй като те финансират растежа си с кредити и обещават печалби в бъдеще. С промяната на лихвените проценти сега разходите за заеми и капитал се увеличават, което намалява стойността на компаниите след дисконтиране.

Освен това опасенията за икономическия растеж намаляват апетита за спекула. Федералният резерв на САЩ обяви по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, а Европейската централна банка изглежда ще ги повиши през лятото. Това засилва опасенията за рецесия в САЩ и еврозоната.

Ууд обвинява за спада на курсовете по-строгата парична политика на Федералния резерв на САЩ. „Възможно е вече да се намираме в глобална рецесия", казва тя в своя уебинар. „В момента пазарите се чуват доста силно и изглежда поставят под въпрос стратегията на Фед", казва мениджърката.

Ууд очаква „впечатляваща възвръщаемост"

Всъщност след повишаването на лихвения процент Nasdaq100 спадна с до десет процента. Междувременно разпродажбите засегнаха дори големите компании - по данни на Bloomberg през последните дни технологични гиганти като Apple, Amazon и Microsoft са загубили общо над 1 трлн. долара от пазарната си стойност.

Акциите на Ууд стават жертва на тази тенденция. Нейните фондове са „най-добрият пример" за това как участниците на пазара в сектора „спекулират, вместо да инвестират" и пречат на клиентите си да се „пенсионират добре в дългосрочен план", подигра се на бившата звезда от Wall Street Питър Харисън, главен изпълнителен директор на Schroder, по време на конференция. Ууд обаче иска да продължи да се фокусира върху иновациите и цифровизацията. Тя вярва в развитието на тези технологии, заяви самата Ууд американската телевизия CNBC. А през следващите пет години очаквала „впечатляваща възвръщаемост".

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изключително глуппава статия. Ark Innovation продължава да инвестира, а това, че в момента сме в мечи пазар означава, че е време за покупки, а не за продажби.
2
 
0
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
в годините когато печатницата работеше и надуваше всичко, лесно се става легенда в казиното... аман от такива борсови ***!
2
 
5
 
4
преди 1 месец
Тая другарка май дрънкаше, как биткийня щял да става милион и половина. Събра парите на шараните, ама поне не избяга в ЮАР, като нашата Ружа. Така е, балъците не умират.
4
 
1
 
3
юрист до: corner
преди 1 месец
Ще ви се- няма обявен край на световната пандемия от ковид; имаме глобална криза с цените на горивата, предизвикана умишлено от русия; имаме и назряваща продоволствена криза; имаме количествени натрупвания в експерименталната физика и нови научни резултати от Големия адронен колайдер в ЦЕРН, които не съответстват на властващата от 50 години научна теория; имаме опити за установяване на няколко езици за програмиране на квантовите компютри и още няколко научни факта, които могат да доведат до коренно нова теория във физиката и да дадат частично обяснение на гравитацията, което, колкото и да ви се вярва, ще доведе до различни от прогнозираните от вас резултати. Това е моята прогноза за ''проблема'', описан в статията..
2
 
4
 
2
corner до: юрист
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Напротив , прогнозите са много позитивни - от 80% , поне 95 % да е спадът .

Още от Пазари
Криптохедж фондът Three Arrows Capital потърси защита от кредиторите в САЩ