Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Пазари

Слабата активност на британските фирми увеличава шанса от лихвени повишения

Икономистите масово очакват АЦБ да вдигне лихвите на заседанието си, което ще се състои следващата седмица

Слабата активност на британските фирми увеличава шанса от лихвени повишения

Разпространението на омикрон повлия негативно на бизнесите, ориентирани към потребителите, а производителите отчитат, че новите поръчки нарастват с най-бавния си темп от година насам. Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Активността на британските фирми се забавя неочаквано през януари до 11-месечно дъно, а ценовият натиск продължава да е силен, пише Ройтерс. Това увеличава възможността от лихвени повишения от Английската централна банка (АЦБ), която трябва да заседава следващата седмица.

Общият индекс на мениджърите по поръчките на IHS Markit/CIPS през януари се свива до 53,4 пункта спрямо 53,6 пункта през декември, става ясно от предварителните данни на агенцията. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст до 55 пункта.

Разпространението на омикрон повлия негативно на бизнесите, ориентирани към потребителите, а производителите отчитат, че новите поръчки нарастват с най-бавния си темп от година насам. В същото време компаниите, предлагащи бизнес и финансови услуги, отчитат по-бърз темп на растеж. Данните на агенцията показват и подобно развитие в Германия и Франция, които заедно с Великобритания са трите най-големи икономики на Стария континент.

"Данните предполагат, че британската икономика страда от последиците от ръста в броя новозаразени с омикрон. Въпреки това смятаме, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се възстанови бързо през първото тримесечие на 2022 г.“, смята икономистът в Capital Economics Адам Хойес.

Измерителите за платените разходи и начислените цени от компаниите в сектора на услугите – които зорко се следят от АЦБ – са повишават през януари.

"На фона на инфлационния натиск, който продължава да се движи около рекордни равнища, възможността от лихвени повишения от АЦБ се увеличава“, каза главният икономист в агенцията  IHS Markit Крис Уилямсън. Данните показват, че 29 от 45 икономисти, анкетирани от Ройтерс, смятат, че АЦБ ще повиши лихвения процент от 0,25% до 0,5%.

Инфлацията във Великобритания достигна 30-годишен връх от 5,4 на сто и много икономисти смятат, че допълнително ще надмине най-скорошните изчисления на централната банка за връх от около 6% през април.

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit/CIPS в услугите се свива от 53,6 пункта през декември до 53,3 пункта през януари – това е най-ниското ниво от февруари миналата година.

Индексът в производството също отчита спад от 57,9 пункта през миналия месец до 56,9 пункта през януари.

„Има сигнали, че някои устойчиви проблеми във веригите на доставки са започнали да се облекчават“, каза старшият икономист в Lloyds Bank Рис Хърбърт. Според него енергийната криза и данните за забавяния на доставките по пристанищата представляват допълнително предизвикателство за фирмите в сектора.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Пазари
"Агрия Груп Холдинг" ще изплати 2,5 млн. лв. дивидент на акционерите