IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 г. след спукването на балона жилищният пазар в Испания отново се нажежава

В някои области липсва ново предлагане, което да отговори на растящото търсене от чужденците

09:20 | 17.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Чуждестранните инвеститори се завръщат на имотния пазар в Испания след десетгодишен спад, при който цените намаляха с 40%. Но в някои популярни туристически дестинации като Марбеля корупционен скандал от миналото и незаконно строителство подкопават развитието, пише Wall Street Journal.

Продажбите на жилища в Испания са нараснали с 10,6% през миналата година спрямо 2017 г., а цените са отбелязали скок от 6,5% спрямо предходната година. Чуждестранните купувачи са двигателят на голяма част от продажбите, като повечето от тях търсят имоти ново строителство.

Това може да е проблем в някои области, където липсва ново предлагане, което да отговори на растящото търсене. Марбеля е един от емблематичните случаи. Средиземноморският курорт е популярен сред заможните туристи и инвеститорите в имоти. Той разполага с голф игрища, бляскави яхт клубове и луксозни бутици и ресторанти. Градът привлича купувачи, търсещи ексклузивни услуги и достъп до качествена инфраструктура и удобства.

През 2013 г. след шумен съдебен процес, при който представители на местната власт бяха признати за виновни в корупция при одобряване на планирането, 16 500 строителни проекта бяха обявени за незаконни. Инфраструктурни планове за Марбеля от 1997 и 2010 г. бяха пренебрегнати за сметка на план от 1986 г. Съществуващи незаконни имоти в района все още очакват издаването на разрешение за строеж със задна дата, ограничавайки развитието на нови проекти на малкото оставащи парцели във вече одобрения план от 1986 г.

Растящото търсене на нови жилища в момента насърчава предприемачите, които притежават разрешени парцели за застрояване, да строят. През юни руската компания Velum Group обяви два проекта в Марбеля. Първият, който е част от инвестиция на стойност 222 млн. долара в испански имоти, е за проект с осем вили близо до Пуерто Банус. Предприемачът очаква да продаде всяко от жилищата за няколко милиона долара.

“Десет години нямаше нищо ново за продаване“, казва Ширин Шарифи, директор на отдел „Продажби“ в имотната компания Spanish Estate Agent. „Клиентите купуват по-стари домове за ремонт. Марбеля няма модерни, луксозни проекти с качествени съоръжения“, допълва компанията.

Испанската строителна компания Aedas Homes започна работа по проекта Soul Marbella през октомври. Теренът с площ от 120 декара, един от малкото разрешени по плана от 1986 г., ще има 200 апартамента и вили, а цените започват от около 858 500 долара.

Шарифи казва, че 12,5% от наличните имоти в Soul Marbella вече са продадени. „Има натрупано през годините търсене. Soul Marbella стартира сега, защото предприемачът знае, че имотите ще се продадат“, допълва тя.

Ефектът от засиленото търсене се разпространява и в околните области, тъй като купувачи, които не могат да намерят имот в Марбеля заради ограничените наличности, поглеждат към други места. През 2018 г. цените в Естепона, на 32 км в западна посока, са нараснали с 13%. Шарифи казва, че цените „на зелено“ на проект в квартал Канселада са нараснали с 50% от стартирането му преди 18 месеца.

Марбеля не е единствената област, където проблеми с планирането блокират пазара. При срива преди десет години 300 хил. собственици на имоти в селски райони в Андалусия установиха, че разрешенията им за строеж са невалидни.

Властите разрушиха някои незаконни вили, а други получиха забрана за достъп до комунални услуги, което не позволи на собствениците да продадат имота си.

„Планирането в Испания е малко хаотично, а регулациите са много тромави“, казва Марк Стъклин от имотната компания Spanish Property Insight. „Има много незаконно строителство. Марбеля е най-очевидният пример. Имоти със законен статут, където планирането е ограничено, като Марбеля, могат изкуствено да завишават цените“, допълва той.

През септември нов закон в Андалусия позволи на собствениците да кандидатстват за узаконяване на неразрешени имоти, позволявайки им най-сетне да продават. Стъклин очаква решението да доведе до наплив на селски къщи на пазара.

„Скандалите се отразиха негативно на репутацията на Испания. Но пазарът се възстановява и има малък бум в крайбрежните райони. Индустрията сега е по-стабилна и по-професионална, а купувачите са по-осведомени“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още