IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 години по-късно семейство Ротшилд продава последното си парче земя в Австрия

Сделката оценява имота на над 100 млн. долара

13:18 | 25.01.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Семейство Ротшилд, чиито представители на времето са били влиятелни финансисти в Хабсбургската империя, продава последното си парче земя в Австрия, с което слага край на 200-годишна история на възходи, падения, катастрофи и войни, пише Bloomberg.

Кланът, представляван от наследницата Бетина Бър, се е съгласил да продаде два тръста, които притежават около 7 хил. хектара гори в област Долна Австрия на базираната във Виена компания за пакетиране Prinzhorn Holding GmbH, съобщават трима души, запознати със сделката, които пожелали да останат анонимни, тъй като трансакцията все още не е вписана в имотния регистър.

Гората, която е около 20 пъти по-голяма от Сентрал Парк в Ню Йорк, е част от имението на барон Алберт фон Ротшилд, купено през 1875 г. Нацистите конфискуват земята, след като Германия окупира Австрия през 1938 г. и тя отчасти е върната на семейството след Втората световна война. Наследницата на семейство Ротшилд Бетина Лорам се мести да живее там до смъртта си през 2012 г. След това два клона на семейството разделят имението, което сега е продадено на Prinzhorn. Компанията купила съседната гора преди една година.

„Това слага край на противоречиви 200-годишни отношения“, казва историкът Роман Зандгрубер, който миналата година написал книгата „Ротшилд – възходът и падението на космополитно виенско семейство“. „Хабсбургите уважавали семейството, дали му благороднически титли и се възползвали от финансовите им познания. Хабсбургите католици обаче винаги са запазвали известна дистанция от еврейското семейство Ротшилд“, допълва той.

Символични отношения

Саломон Ротшилд започнал да прави бизнес във Виена около 1815 г. Представителите на семейството бързо се превърнали в най-големите финансисти в Хабсбургската империя, като инвестирали в железопътни линии и в металургия и за няколко десетилетия става най-големият собственик на земя в страната. Внукът на Саломон Алберт е смятан за най-богатия човек в Европа през 1910 г.

Късметът напуска семейството по време на световната икономическа криза през 30-те години на миналия век, когато банката му Creditanstalt фалира и държавата трябва да поеме контрол върху нея. Когато нацистите окупират Австрия, те изземват активите на семейството, като му нанасят още по-силен удар.

Централата на Creditanstalt е продадена от UniCredit Bank Austria AG през 2014 г. и сега е превърната в луксозен супермаркет. Бър, която е дъщеря на Бетина Лорам дарява през 2015 г. на Музея за изящни изкуства в Бостън творби, които били плячкосани от нацистите и върнати на семейството.

Австрия и семейството сключват мир в последните няколко десетилетия, казва Зандгрубер. „Отношенията между семейството и Австрия не са от най-лесните, но има известно взаимно уважение след последното връщане на произведения на изкуството преди около 20 години“, отбелязва той.

Плановете на Prinzhorn

Купувачът на втория имот на семейство Ротшилд, Корд Принцхорн, ще свърже двете семейни гори. Той купи по-малката част с площ от 5400 хектара миналата година за 92 млн. евро (105 млн. долара). Цената на втората част от гората е малко по-висока, съобщават двама запознати източници.

Семейство Принцхорн започва бизнеса си с малък завод за производство на хартия в Питен, на около един час южно от Виена, през 1853 г. Бащата на Корд Принцхорн превръща компанията в европейски играч, след като поема управлението й през 70-те години на миналия век и сега тя се разраства в Европа и страни като Турция.

Гората, която семейството купува, е пълна с исторически хижи, построени преди около 120 години и е едно от най-популярните места за разходка и риболов около Виена. Макар Принцхорн да твърди, че смята горите за дългосрочен актив и възобновяем източник на суровини, той иска също да запази историческите сгради и достъпа на хората до земите за разходка, риболов и наслада от природата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
QuasiInvestor
преди 5 години
Добър момент за продажба, на върха, преди да паднат цените :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още