IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 г. е била рекордна за пазара на бизнес имоти в Полша

Очаква се общата стойност на трансакциите да надхвърли 6,3 млрд. евро

11:35 | 03.01.19 г.
<p>
	Изглед от центъра на Варшава.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Изглед от центъра на Варшава. Снимка: Архив Ройтерс

Миналата година е била историческа за полския пазар на бизнес имоти, като се очаква общата стойност на трансакциите да надхвърли 6,3 млрд. евро.

Това ще бъде най-добрият резултат в историята за инвестициите в бизнес имоти в Полша, казва Агата Секула, ръководител на отдел „Инвестиции в търговски площи за Централна и Източна Европа“ в консултантската компания JLL.

„Това е доказателство, че международният капитал се интересува от разнообразните класове активи, които предлага Полша. Това, от своя страна, засилва позицията на пазара на бизнес имоти в страната“, допълва тя.

"Интересното е, че офис сегментът наваксва изоставането си от търговските площи, като очакванията ни са за трансакции на стойност над 2,4 млрд. евро във всеки сегмент. Офис секторът подобри рекорда си от 2006 г. с 200 млн. евро, а търговските площи достигнаха рекордните си нива също от 2006 г.", отбелязва Секула. 

"Силни резултати се очакват и в сектора на индустриалните имоти, като обемът на трансакциите надхвърля 1,3 млрд. евро", казва още тя. 

Очаква се общите инвестиции в трансакции с хотели да достигнат около 70 млн. евро.

Интересът на инвеститорите съответства на растящия брой на туристите в Централна и Източна Европа. Миналата година във Варшава са регистрирани 6 млн. нощувки, а според неотдавнашен доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield стабилните резултати, регистрирани от хотелите в ЦИЕ в последните няколко години, са привлекли вниманието както на предприемачите, така и на инвеститорите, които търсят по-голяма възвръщаемост в сравнение със западните пазари.

През ноември френската хотелиерска верига AccorHotels съобщи, че планира да купи оставащите акции в полския хотелиерски оператор Orbis Hotel Group за 1,9 млрд. злоти (501 млн. долара), което е силен знак за интереса на компанията към Централна и Източна Европа.

През април германската компания за инвестиции в имоти Union Investment купи Park Inn от Radisson в Краков за близо 26 млн. евро. Преди това Union Investment придоби хотел с 256 стаи във Варшава и подписа споразумение за закупуване за планиран нов хотел с 240 стаи в Гданск. Общо трите трансакции са на стойност 106 млн. евро.

Най-голямата инвестиционна трансакция през 2018 г. в Полша е продажбата за 1 млрд. евро на портфейл от 28 търговски имота от ARES/AXA/Apollo Rida на Chariot Top Group. 

В офис сектора най-голямата сделка беше продажбата на Gdanski Business Center II от HB Reavis на EPF за 200 млн. евро. Най-голямата трансакция с индустриални имоти, финализирана през 2018 г., беше придобиването на портфейла на Prologis от Mapletree Investments за около 260 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още