IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2018 г. - най-лошата за имотния пазар в Манхатън от световната финансова криза

Продажбите на жилища са намалели с 14% миналата година, което е най-резкият спад от 2009 г. насам

08:38 | 23.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Имотите в Манхатън са отбелязали най-лошата си година от срива на жилищния пазар през 2009 г., тъй като данъчните промени, сътресенията на фондовия пазар и притеснените чуждестранни купувачи са се отразили негативно на продажбите през 2018 г., съобщава CNBC.

Продажбите на жилища в Манхатън са намалели с 14 на сто миналата година, което е най-резкият спад от 2009 г. насам, сочи доклад на имотните компании Douglas Elliman и Miller Samuel. През четвъртото тримесечие средната цена на апартамент в Ню Йорк е паднала под 1 млн. долара за първи път от три години. А през четвъртото тримесечие е отбелязан пети пореден тримесечен спад.

„През 2018 г. на пазара сякаш беше хвърлено голямо мокро одеяло“, казва Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компанията за оценка на недвижими имоти Miller Samuel.

Той допълва, че 2019 г. едва ли ще донесе подобрение, въпреки че спадовете вероятно няма да са толкова резки като през 2018 г. Недвижимите имоти в Манхатън бяха засегнати от редица икономически сили. Свръхпредлагането на луксозни апартаменти, особено нови жилищни кули, се е отразило негативно на луксозния сегмент на пазара. В същото време търсенето от чуждестранни купувачи е намаляло след влизането в сила новите правила за борба с прането на пари, а чуждестранните икономики започнаха да се забавят.

Данъчната реформа, която ограничава приспадането на федерални и местни данъци, също е засегнала търсенето на имоти в градове с високи данъци като Ню Йорк.

Очаква се волатилните фондови пазари в края на годината да охладят интереса на купувачите поне в началото на 2019 г. Въпреки че цените и продажбите може да продължат да намаляват през 2019 г., спадът вероятно няма да е толкова рязък, колкото през 2018 г., казва Милър.

„Ще станем свидетели на трайно забавяне, но спадът ще бъде по-умерен. Мисля, че по-голямата част от трудностите преминаха през 2018 г.“, допълва той.

Милър отбелязва, че макар „пазарът на начинаещите“ в Манхатън – студиа и едностайни апартаменти, да е бил слаб миналата година, той вероятно ще се представи по-добре от луксозния сегмент с жилища на цена между 7 и 10 млн. долара или повече. Към момента наличностите в луксозния сегмент в Манхатън са достатъчни за 16 месеца напред.

„Не мисля, че луксозният пазар ще се промени твърде много“, отбелязва Милър.

Осезаемо намаляване на цените на имотите обаче не се очаква скоро. Средната цена на апартаментите в Манхатън остава малко под 2 млн. долара, а средната цена на квадратен метър в момента е 18 126 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още