IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 е била рекордна година за центровете за данни в Европа

Близо половината от усвоените мощности са били във Франкфурт, сочат данни на консултантска компания

18:30 | 27.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Усвоените мощности от центровете за данни във Франкфурт, Лондон, Амстердам и Париж са достигнали най-високото си ниво през 2019 г., надхвърляйки 200 мегавата за първи път в историята, показва доклад на консултантската компания CBRE.

Наред с усвоените 201 мегавата през миналата година са наети предварително още 66 мегавата в обекти, които все още не са построени. Този необичайно голям обем от предварително наети мощности ще бъде прибавен към данните за усвоените обеми, когато бъдат изградени отделните съоръжения.

Освен това мощности за над 50 мегавата в момента са на етап планиране на четирите водещи пазара в Европа. Затова CBRE прогнозира, че силното представяне миналата година ще се повтори и през 2020 г.

Близо половината от усвоените мощности в Европа през миналата година са били във Франкфурт. Други над 319 мегавата нови мощности са заработили на тези пазари през годината, което е ръст с 24% през 2019 г.

Рекордното ниво на ново предлагане създава предизвикателства за бъдещите проекти заради ограничения при наличностите от терени, електроенергия и в снабдителната верига. Облачните услуги са продължили доминацията си на европейските пазари със 79 на сто от усвоените мощности през годината.

Четирите най-големи пазара в Европа сега имат комбиниран размер от 1670 мегавата, което е ръст с 319 мегавата през миналата година. Това означава, че през последните три години са генерирани толкова нови мощности, колкото през 11-те години преди това. Почти половината от новите мощности през 2019 г., или 153 мегавата, са дошли през четвъртото тримесечие, като почти 100 мегавата са се появили в Лондон.

Равнището на новите мощности показва, че операторите са убедени, че големите компании ще останат изключително активни през идните три години. Тези компании вече изискват значително по-големи отделни съоръжения от по 15-20 мегавата. Това стимулира резкия ръст на размера на пазара.

CBRE прогнозира, че 234 мегавата мощности ще се появят през 2020 г., като три четвърти от тях ще бъдат съсредоточени във Франкфурт и Лондон. Това ще се равнява на ръст на пазара от 14%.

Франкфурт и Париж ще достигнат сходни нива на нови мощности през 2020 г. като през 2019 г., докато Лондон и Амстердам ще регистрират спад на годишна основа. В Амстердам временната забрана на изграждането на центрове за данни се е отразила на възможностите на някои компании да получат необходимото разрешение за нови мощности през 2020 г.

CBRE прогнозира, че през тази година на пазарите във Франкфурт, Лондон, Амстердам и Париж ще се появят само две нови съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още