IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. вече е рекордна за южнокорейските инвестиции в бизнес имоти в Европа

Общият им обем през първото полугодие достига 6,2 млрд. евро, сочат данни на консултантска компания

15:40 | 19.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2019 вече е рекордна година за южнокорейските инвестиции в бизнес имоти в Европа, които възлизат на 6,2 млрд. евро през първото полугодие. Само през юли южнокорейските компании са придобили имоти на обща стойност 1,5 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Savills. В средата на годината равнището на инвестициите вече надхвърля с 13% това за цялата предходна година, която също беше рекордна.

Южнокорейските инвестиции са съставлявали 10% от общия обем трансгранични инвестиции в Европа през първото полугодие спрямо дела от 3% през миналата година.

Защо бизнес имотите в Европа са привлекателни за южнокорейските купувачи?

През последните две години се създаде перфектната буря за растеж на южнокорейските инвестиции на Стария континент. На първо място южнокорейски държавни фондове засилиха вниманието си към алтернативни инвестиции, включително в недвижими имоти. Това създаде необходимост от разнообразяване на имотните портфейли към Европа, като най-предпочитани са пазарите с най-ниска волатилност на възвръщаемостта, особено основни офис пазари в Европа.

Предвид растящите политически рискове около търговската война между Китай и САЩ и демонстрациите в Хонконг след предложения законопроект за екстрадицията Европа става относително привлекателна за инвеститорите, търсещи дългосрочни приходи и по-нисък риск, като южнокорейските инвеститори отдават огромно значение на кредитния рейтинг на страните. Южнокорейските инвеститори са относително необезпокоени от продължаващите преговори за Brexit и са придобили бизнес имоти на стойност 2,2 млрд. евро през 2018 г. и за 1,4 млрд. евро през първото полугодие на тази година. Освен това недостигът на инвестиционни възможности у дома ускорява насочването към Европа.

Тази година обаче Париж доминира сред инвестициите на южнокорейските компании. До юли 2019 г. са били придобити или се водят преговори за бизнес имоти на обща стойност 4,4 млрд. евро във френската столица. Доходността от първокласни офиси в централния бизнес квартал в Париж достига 3%, както и 4% в Ситито в Лондон. Статутът на френската столица като глобален град осигурява по-високо ниво на ликвидност, ниско равнище на незаетите офис площи и разнообразен микс от наематели.

Какво следва за южнокорейските инвеститори?

Компании от азиатската страна проявяват интерес да инвестират извън основните градове в Европа, за да се възползват от по-привлекателната доходност, но все още са чувствителни към приходите в дългосрочен план. Високият кредитен рейтинг на скандинавските страни ще увеличи притока на капитали към градовете в този регион, но тенденцията ще бъде повлияна и от курса на шведската крона, прогнозира Savills.

Градове, в които еврото е основна валута, като Хелзинки и Дъблин вероятно ще се възползват по-бързо от южнокорейските инвестиции наред с Копенхаген, където единната валута също се използва масово.

Страните от Централна и Източна Европа са привлекателни за южнокорейските инвеститори и от началото на тази година са придобили офис сграда в Будапеща за 41 млн. евро и нова офис кула, Twin City Tower, в Братислава за 120 млн. евро, като по-голямата част от площите в нея са отдадени дългосрочно на Amazon.

Предимството в доходността на Централна и Източна Европа спрямо страните от Западна Европа започна да намалява през последните месеци и това може да понижи апетита на южнокорейските компании към нови трансакции, ако тенденцията към свиване на доходността продължи.

Южнокорейските компании следят внимателно и пазара в САЩ, така че ако Федералният резерв започне да намалява лихвите през 2020 г., възможно е инвеститорите от азиатската страна да насочат вниманието си от Европа към САЩ.

88% от южнокорейските инвестиции в имоти в Европа през първото полугодие са били насочени към офис сектора. Освен това първокласните индустриални имоти на Стария континент също предлагат привлекателна доходност на фона на силния ръст на електронната търговия, отбелязва Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още