IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2020 - изгубена година за гръцкия имотен пазар

Пазарът в страната изгуби основния си двигател - чуждестранните купувачи на имоти

12:34 | 27.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Имотният пазар в Гърция гледа на 2020 като на изгубена година, след като се отклони значително от хода си към възстановяване през предходните няколко години, пише гръцкият вестник „Катимерини“.

Пандемията води до свиване на основния двигател на пазара – интереса на купувачи от чужбина, и това е ясно отразено в данните на Гръцката централна банка. 

През първите девет месеца на годината притокът на капитали от чужбина за покупката на имоти е намалял с 42,5% на годишна база. През годината до края на септември са били инвестирани само 593 млн. евро, което е значителен спад спрямо 1,03 млрд. евро година по-рано. Свиването е с 437 млн. евро, сочат данните на банката.

Имотният пазар обаче продължава да поглъща значителен дял от преките чуждестранни инвестиции в Гърция, съставляващ 25,3% от сумата спрямо 32,3% миналата година. Въпреки трудната среда представянето тази година вече надхвърля нивата от 2017 г., когато гръцкият имотен пазар привлече 415 млн. евро от чужбина.

Основната причина за спада на инвестициите от чужбина е сривът на приходите от програмата „Златна виза“, включваща инвестиции на граждани на страни извън ЕС в гръцкия имотен пазар в замяна на петгодишно разрешение за местопребиваване. Тази година броят на издадените разрешения едва ли ще надхвърли една пета от общия обем през 2019 г.

Данните на министерството на миграционната политика сочат, че рекорден брой разрешения са били издадени през 2019 г. – 3428, а свързаните с тях инвестиции са възлезли на общо около 1 млрд. евро. Тази година от януари до началото на септември са били издадени само 368 разрешения и е малко вероятно броят им да нарасне значително до края на годината предвид новата блокада от 7 ноември.

Освен приходите от програмата „Златна виза“, липсата на покупки на имоти за отдаване под наем в платформи за краткосрочни наеми тази година също е оказала влияние върху пазара. Заради отсъствието на чуждестранни посетители и несигурното им завръщане през 2021 г. много чуждестранни инвеститори са избрали да изчакат и да видят каква ще е ситуацията на този пазар през идните месеци предвид факта, че хиляди апартаменти бяха свалени от онлайн платформите през последните няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още