Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

2021 - още една трудна година за инвестициите в бизнес имоти в Европа

Инвестициите ще се възстановят на нивата си отпреди коронакризата до втората половина на 2022 г., прогнозират консултанти

2021 - още една трудна година за инвестициите в бизнес имоти в Европа

Изглед от Франкфурт. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

2020 година беше различна. Тя донесе промени в много аспекти на личния и обществения живот и разтърси икономиките. Сега, когато годината е почти история, Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция "Икономиката през 2020 г."

Обемът от инвестиции в бизнес имоти в Европа се очаква да нарасне с 8,5% през 2021 г. и да се върне към обичайните си нива преди COVID-19 до второто полугодие на 2022 г., ако настоящият график за ваксините се запази, прогнозира консултантската компания CBRE.

Инвестиционният обем в бизнес имоти на Стария континент ще завърши 2020 г. със спад от 25%, показват данните на компанията.

Логистичните имоти ще продължат да се представят най-добре и през следващата година отчасти благодарение на ръста на частните капиталови инвестиции и институционалните продажби. Нарастващото използване на стратегии за продажба и повторно наемане на имоти също може да засили потока от сделки. Секторът на многофамилни жилища също се очаква да се възползва от желанието на европейските правителства да подкрепят заплатите и програмите за жилища под наем.

Офис пазарите постепенно ще се върнат към нормалното, но очакваният ръст на хибридната работа и работата от разстояние ще насочат апетита на инвеститорите към по-висококачествени активи и локации. В сектора на търговските площи третото тримесечие на тази година се е оказало повратна точка с истинско стабилизиране на сегмента. Въпреки пазарните данни, които сочат, че сделки с търговски площи ще се извършват на ниски цени в близък до средносрочен план, CBRE очаква известна степен на устойчивост и подобряване.

От началото на пандемията сигурните първокласни активи на основни европейски пазари регистрират ограничено движение на доходността. Доходността от  първокласни офис площи в централни бизнес квартали във Великобритания не отчита промяна, а тази в Германия леко се свива. Макар че офис пазарите ще се изправят пред предизвикателства през 2021 г., CBRE очаква устойчивостта на по-големите пазари да се запази. Заради количеството на капиталите, насочени към логистичния и многофамилния сектор, доходността при този клас активи може да се свие по-значително през 2021 г.

Офис пазари под натиск

Градовете в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) са показали по-голяма устойчивост от много големи офис пазари в Западна Европа. Като цяло усвоените офис площи на основните пазари на континента са намалели с 40% през първите три тримесечия на годината спрямо същия период на миналата година.

CBRE обаче очаква известно възстановяване на наемните обеми през 2021 г. благодарение на засилването на търсенето с възстановяването на икономиките, известно разхлабване на ограниченията върху корпоративните капиталови разходи, завършването на нови сгради и възможностите за предварително наемане на площи и продължаващото търсене от наемателите на качествени сгради.

Компанията очаква наемната активност да нарасне с 10% до 15% през идната година, като възстановяването вероятно ще започне през втората половина на годината. Свободните площи в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания обаче ще нараснат с 1 до 1,5 процентни пункта през 2021 г., като тази тенденция започна още през миналата година. Към края на третото тримесечие на 2020 г. свободните площи са над 8,6%.

Още по темата
Строителната дейност през този цикъл обаче е относително дисциплинирана и CBRE очаква тенденцията да се запази. Новозавършените сгради на 15-те големи пазара ще нараснат рязко през 2021 г. с довършването на проекти в последна фаза на строителството преди забавянето на строителната дейност.

Над 50% от площите, които трябва да излязат на пазара през 2021-2022 г., вече са отдадени под наем, новозапочнатите проекти през второто и третото тримесечие са били с над една трета по-малко спрямо предходните две тримесечия.

Наемите на повечето пазари са подложени на натиск към понижаване и това вероятно ще остане така и през 2021 г. Наемите на първокласните офис пазари в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) са намалели с 0,4% на годишна база към края на третото тримесечие, но на някои пазари спадовете са значително по-големи – Лондон (-7,7%), Стокхолм (-7,5%) и Дъблин (-3,8%).

CBRE очаква някои от тези градове да се стабилизират, докато Париж и Амстердам едва сега започват да регистрират спадове. Наемите на офис пазарите в Германия и Испания се очаква да отчетат известен ръст.

Допитване на компанията сочи, че висок процент от корпорациите в Европа се стремят да намалят офис площите си, да подкрепят разширяване на работата от разстояние и започват промяна към по-гъвкава работа, включително повишено използване на гъвкави пространства. Последиците от тези развития няма да се усетят веднага, но те ще бъдат пречка пред цялостното търсене на офис площи. Наемателите ще търсят по-висококачествени сгради с повече технологии и грижи за благосъстоянието на служителите, а остаряването на второкласните активи ще се ускори. Поради това наемите в средния сегмент на пазара изглеждат по-уязвими от първокласните площи, счита CBRE.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Цените на жилищата във Франкфурт растат въпреки пандемията