Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

2,1% от българите са забавили плащания по ипотечен кредит или наем през 2017 г.

В ЕС най-висок е делът на гърците и французите със забавени плащания, сочат данни на фондация "Абе Пиер"

2,1% от българите са забавили плащания по ипотечен кредит или наем през 2017 г.

Снимка: Pixabay.com

През 2017 г. 2,5% от бедните българи са имали забавени плащания по ипотечен кредит или наем, сочат данни от четвъртия доклад на фондация „Абе Пиер“ и Европейската федерация на националните асоциации, работещи с бездомници (FEANTSA), цитирани от френския вестник Le Figaro.

За десет години до 2017 г. българите с ниски доходи, изоставащи с изплащането на ипотечен кредит или наем, са намалели с 41,9%, става ясно от данните.

2,1% от общото население на страната също са се забавили с изплащането на ипотечен кредит или наем, сочи още докладът на „Абе Пиер“. Техният дял също се е свил през последните десет години, макар и по-бавно - с 21,7%.

21,3% от бедните гърци имат забавени плащания по ипотечен кредит или наем, а същото важи и за 13,5% от общото население на южната ни съседка. В същото време делът им е нараснал съответно с 66,4% и 82,4% в периода между 2007 и 2017 г. По този показател страната е на първо място в Европейския съюз.

След нея се нарежда Франция – 16,8% от бедните французи и 5,3% от общото население на страната бавят плащанията си по ипотечен кредит или наем. Следва Ирландия с 11,8% от бедното население и 6,7% от общото население.

Средното равнище на хората с ниски доходи в ЕС, които са имали забавени плащания по ипотечен кредит или наем през 2017 г., е било 8,4%. Що се отнася до дела от общото население на съюза, той е на ниво от 3,3% и намалява през разглеждания 10-годишен период.

Франция не е единствената голяма западноевропейска страна с висок дял на хората, които бавят плащанията си по ипотечни кредити и наеми. Великобритания е на шесто място в класацията, Испания е седма, а Холандия е осма.

Два месеца преди изборите за Европейски парламент фондация „Абе Пиер“ и FEANTSA критикуват „липсата на последователен европейски подход за справяне с недостига на жилища или лошите жилищни условия“, както и отсъствието на данни за броя на бездомниците на европейско равнище.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
7
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Някога един виден банкер ми разправяше, че лошите кредити на една банка до 20 % са безопасни, нагоре вече не е ясно какво ще стане. Това 2.1 % е супер оптимистично, може да не са 51%, както колегата е допуснал, но със сигурност вече са над 25%. Това е страшната тайна обачена нашата ЦБ. И големият страх от евро одитите е предизвикан отчасти от това, че се скрива реалнata картинка с лошите кредити. На сайта на съдебните изпълнители виждам болезнени напъни да бъдат продадени ипотекирани имоти от 2012-2014 година, та даже и от по рано, които вече се предлагат на половин цена и желаещи няма.
2
 
12
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
От началото на 2019-та проблемните кредити са 51%.

Още от По света
Metro отхвърли офертата за придобиване