IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

72 000 евро за обзавеждане на стая

ЕК защитава решението за разходите за едностайното жилище на Фон дер Лайен

15:41 | 28.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на ЕК. <em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Сградата на ЕК. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейската комисия защити направените разходи за настаняването на новия си председател Урсула фон дер Лайен в Брюксел. „Никога не сме казвали, че няма никакви разходи", заяви главният говорител Ерик Мамер в Брюксел.

Мамер реагира на статия във френския вестник Libération, в която се твърди, че обзавеждането на едностайния апартамент за Фон дер Лайен е струвало на ЕС 72 000 евро. „Очевидно е, че ако председател на институцията встъпи в длъжност, това може да доведе до разходи за адаптирането на апартамента му", казва той.

За председателя на ЕК е била подготвена стая с площ от 16 квадратни метра с прилежаща душ кабина в сградата на централната администрация на властта в Брюксел - „Берлеймон“, заяви главният говорител. Усилията и разходите са пропорционални, казва Мамер и споменава в този контекст и нуждата от защита на председателя на Комисията.

Libération съобщи освен това, че Фон дер Лайен получава месечна помощ в размер на 4185 евро за настаняването си в Брюксел. Председателят на ЕК се е отказала от 1500 евро от тази сума именно заради наличието на стаята си в сградата „Берлеймон“. Главният говорител не коментира в подробности цифрите, споменати от Libération.

За разлика от своя предшественик Жан-Клод Юнкер, който в Брюксел живееше в хотел по време на мандата си, Урсула фон дер Лайен иска да пребива точно до своя офис. Като предимство тя подчерта, че така или иначе седалището на комисията ще бъде силно охранявано и следователно не са необходими допълнителни усилия за сигурност за друго място в Брюксел. Освен това така Фон дер Лайен няма да е принудена да стои в задръствания със шофьора си сутрин и вечер.

Правилата на ЕС изискват комисарите и председателят на Комисията, както и техните служители, да се установят в Брюксел. Когато пристигнат в столицата на ЕС, те получават достатъчно „надбавка за аклиматизация“, която съответства на дохода им за два месеца.

Преди време Юнкер се оплака, че председателят на Комисията няма право на официална резиденция. Вместо това той трябва да използва заплатата си, за да си осигури подслон в Брюксел.

Фон дер Лайен, която е майка на седем деца, ще запази семейното си жилище в Хановер, където работи съпругът ѝ. Тя е лекар по образование и живееше в офиса си в Берлин, докато беше министър на отбраната на Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още