IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb е готова на по-тясно сътрудничество с регулаторите

Компанията за онлайн отдаване на жилища под наем Airbnb публикува серия предложения към правителствата, които обмислят нови закони в сектора

12:50 | 08.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията за онлайн отдаване на жилища под наем Airbnb публикува серия предложения към правителствата, които обмислят нови закони в сектора, предава Ройтерс. Това идва в момент, когато компанията се опитва да постигне съгласие с регулаторите от редица държави.

Предложенията включват събиране на такси от т.нар. домакини, които отдават своите жилища чрез Airbnb, стратегии за отдаване под наем, без това да пречи на съседите, както и ограничение в броя на нощувките и разработване на система за разрешителни.

Документът представлява „източник, който правителствата биха могли да вземат предвид при изготвянето и промяната на закони", казват от компанията. От Airbnb изразяват желание да работят заедно със законодателите.

Предложенията са поредният отстъпчив жест от страна на базираната в Сан Франциско компания, която се оценява на 30 млрд. долара. По-рано тази седмица от Airbnb се съгласиха да оттеглят съдебен иск срещу властите в Ню Йорк, свързан с нов закон за отдаването под наем за кратко време. Освен това компанията се съгласи и да въведе ограничения в отдаването под наем в ключови пазари като Лондон и Амстердам.

Серията  отстъпки са в разрез с предишната стратегия на стартъпа, която или игнорираше регулаторите, или директно им се противопоставяше. Тази стратегия доведе до все по-сериозни конфронтации с регулаторите, към които Airbnb изглежда е склонна да прави все повече отстъпки.

Главният изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески заяви, че компанията бавно започва да си сътрудничи с редица градове, що се отнася до бизнес модела й и последиците за съседите и пазара на жилища под наем. Критици на Airbnb в градове с високо търсене на жилища под наем, като Ню Йорк и Сан Франциско, твърдят, че компанията позволява на наемодателите да гонят своите наематели и да отдават тези апартаменти за кратко време. Това от своя страна води до до поскъпване на наемите.

„Основните потребители на Airbnb са обикновени хора със средни доходи“, каза Чески миналия месец. "Не очаквах и не приветствам наличието на толкова много имотни агенции и безскрупулни наемодатели, които в някои градове обявяват толкова много жилища през Airbnb. Това е проблем", каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още