Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Airbnb отрече обвинението, че е агент на недвижими имоти

Онлайн платформата води тежка битка с водещата асоциация на френски хотелиери

Airbnb отрече обвинението, че е агент на недвижими имоти

Снимка: pixabay.com

Онлайн платформата за краткосрочни наеми Airbnb отхвърли твърдението на водеща асоциация на френски хотелиери, че е агент на недвижими имоти и трябва да следва имотните правила, в дело, което може да засегне други онлайн услуги, съобщава Ройтерс.

От стартирането си в Сан Франциско през 2008 г. Airbnb, която свързва хората, отдаващи целия или част от домовете си, с временни гости, бързо се разшири.

Компанията обаче се сблъсква с хотелиерите и властите на градове от Ню Йорк до Амстердам, Берлин и Париж на фона на обвинения, че влошава недостига на жилища и изтласква жителите с по-ниски доходи.

Франция е вторият по големина пазар на Airbnb след САЩ – с над 400 хил. обяви, а Париж е най-големият единичен пазар с общо 65 хил. жилища, вписани в сайта.

Още по темата

След жалба от асоциация AhTop, която представлява 30 хил. хотели и синдикати, френски съд отнесе делото пред Европейския съд – най-висшата инстанция в Европа.

По-рано тази седмица Airbnb внесе своето становище в Европейския съд. Компанията може да се изправи пред тежка битка, ако решението на Uber може да бъде показател. В решение от 2017 г. съдиите заявиха, че Uber трябва да се възприема като транспортна услуга и отхвърлиха аргумента, че е дигитално приложение, действащо като посредник.

Твърдението на AhTop, че компанията трябва да подлежи на френските правила за агенти на жилищните имоти, е без основания, заяви говорителка на Airbnb.

Airbnb предоставя само платформата, която позволява на домакините да се свързват директно с гостите. Airbnb не се намесва в трансакцията между домакините и гостите“, каза още тя.

Френските правила за агентите на недвижими имоти датират от 70-те и важат за агентите на недвижими имоти, които купуват и продават жилища, а не за бизнесите с платформи“, допълни тя.

Това обаче не е вярно според представителя на AhTop Куентин Мишелон.

Airbnb не само създава отношения между двама души, а и пазар за краткосрочни наеми, помага за фиксирането на цени, централизира плащания, осигурява застрахователни услуги, публикува и ги рекламира“, каза Мишелон за Ройтерс.

Всички тези елементи показват, че те са нещо повече от посредническа услуга. Начинът, по който изкарват пари, е доста ясен, те предоставят услуга за краткосрочни наеми“.

По статията работи: Виктория Тошкова
Още по темата: По света Airbnb

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Монако е най-скъпият пазар за луксозни жилища в света