IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb променя имотния пазар в Гърция

Над 126 хил. жилища в страната са били обявени под наем на онлайн платформата

09:56 | 01.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Airbnb все повече се налага като доминираща сила на пазара на недвижими имоти в Гърция. Това сочат резултатите от проучване, проведено от Центъра за планиране и икономически изследвания в страната.

То установило, че над 126 хил. жилища в Гърция са били обявени под наем на онлайн платформата. Над 60% от гръцките имоти в Airbnb се намират в областите Атика, Крит и Южна Егея. След тях по популярност се нареждат Централна Македония, Йонийските острови и Пелопонес.

През първото полугодие на тази година 93% от имотите в Атика, обявени под наем чрез платформата, са се намирали в границите на община Атина, което показва ясното предпочитание от страна на туристите към гръцката столица като дестинация за градска почивка.

Според изследването, което използвало данни от Airbnb, онлайн платформата е била почти непозната на гръцкия пазар преди осем години. Днес обаче е смятана за основен играч на пазара за настаняване на туристи в страната.

Проучването установило още, че гърците обикновено избират повече от една платформа, на която да обявят имота си под наем. Сред тези платформи освен Airbnb са TripAdvisor, Trivago, Booking.com, HomeAway и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още