IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb развя бялото знаме и в Барселона

Платформата ограничава офертите в централните райони на града

10:19 | 08.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Wikipedia</em></p>

Снимка: Wikipedia

Airbnb Inc. явно иска примирие с местната администрация в Барселона. Платформата за споделяне на жилища планира да ограничи броя на имотите, отдавани под наем на туристи, в центъра на Барселона заради опасенията на властите от влиянието на туризма върху пазара на имоти, пише Bloomberg.

Подобни мерки Airbnb предприе в Лондон и Амстердам, припомня информационната агенция.

Бъдещето на платформата в Барселона – град с 1,7 млн. жители, който привлече над 8 млн. туристи през 2016 г., е на карта. Местната администрация поведе спор с всички подобни платформи, за да балансира икономическите ползи от масовия туризъм и опазването на начина на живот на хората.

От кметството наскоро коментираха, че не искат градът да се превръща в „тематичен парк“, в който местните жители да са подложени на натиск и изтласквани от пазара на имоти.

От април Airbnb ще ограничи броя на офертите в централния квартал Сиутат Вела. Собствениците ще могат да предлагат само по един имот за краткосрочно наемане от туристи, освен ако не са професионалисти в сектора на имотите. Тогава обаче това изрично трябва да бъде указано и да бъде публикувана и бизнес информация.

Представители на платформата са се срещнали с местната администрация, за да представят плана.

За две години бизнесът на Airbnb в Барселона почти се удвои. Ако пред 2014 г. в платформата имаше 14 хил. обяви, то към края на 2016 г. са 20 хил. През 2015 г. около 900 хил. души са използвали офертите на сайта, за да организират престоя си в града.

Местни администрации по целия свят критикуват Airbnb, че ограничава достъпа на местното население до жилищния пазар, като същевременно превръща жилища в нерегламентирани хотели. Компанията плати и рекордна глоба в Барселона – 600 хил. евро, заради реклама на стаи, отдавани незаконно под наем.

Правителството на Каталуния възнамерява да принуди собствениците на жилища, отдавани краткосрочно, да се регистрират предварително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още