IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb се притече в помощ на жертвите на пожарите в Гърция

Платформата активира програмата си Open Homes, която свързва жертви на природни бедствия със собственици на имоти за безплатно настаняване

11:37 | 27.07.18 г.
<p>
	Курортният град Мати след пожарите.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Курортният град Мати след пожарите. Снимка: Ройтерс

Жертви на горските пожари, обхванали крайбрежния гръцки град Мати, които отнеха живота на най-малко 82 души и нанесоха щети или унищожиха стотици домове, са намерили убежище в безплатни стаи, отдадени под наем чрез Airbnb, предава Ройтерс.

Пожарите, които са най-смъртоносните в историята на страната, обхванаха курортното градче в разгара на туристическия сезон, принуждавайки местни жители и летовници да бягат панически, за да спасят живота си.

Първоначалните инспекции в областта, на по-малко от 30 км източно от Атина, показаха, че над 500 жилища са били понесли щети, повечето от които не могат да бъдат възстановени.

„Хората са ужасно травмирани след всичко, което преживяха“, казва Джорджия Трисмпиоти, старши сътрудник в отдел „Хуманитарни въпроси“ в Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Гърция.

„Те загубиха приятели, роднини, а къщите им бяха унищожени. Общността ще се нуждае от дългосрочна помощ, за да построи отново жилищата си и да се възстанови от бедствието“, допълва тя пред Thomson Reuters Foundation.

Платформата за краткосрочни наеми на жилища Airbnb активира програмата си Open Homes, която свързва останали без дом жертви на природни бедствия и хуманитарни служители с местни собственици на домове, които имат свободни стаи за безплатно настаняване.

Програмата започна през 2012 г., след като супербурята „Санди“ връхлетя части на САЩ, а сега вече има глобална роля, реагирайки на над 250 природни бедствия и осигурявайки подслон за близо 11 хил. души, сочат данни на Airbnb.

„Чрез Open Homes туристите, чието пътуване е било възпрепятствано, както и местни жители, които временно са останали без дом, ще могат да се свързват с местни собственици на имоти, които отварят жилищата си безплатно“, казва регионалният директор на платформата Хади Муса в комюнике.

Мати е популярна дестинация за второ жилище или ваканционен имот сред гърците, особено пенсионерите. Хората, чието единствено жилище се е намирало в живописния град, са се завърнали въпреки предупрежденията да не го правят след съобщенията за мародерство.

Според експерти със затоплянето на климата природните бедствия като наводнения и пожари ще оставят милиони хора без дом и частният сектор е подложен на натиск да се намеси.

„Нуждите от жилище са от абсолютно критична важност след природно бедствие“, казва Илан Келман, изследовател в Institute for Risk & Disaster Reduction в Лондон.

„Каквото и да се случи, хората трябва да се хранят и да спят и наистина е от полза, ако имате място, където могат да направят това и да знаят, че няма да бъдат нападнати или тормозени“, допълва Келман.

Сред другите компании, които предлагат подобни решения, е Shelter In A Day, която е създадена от производител на мебели във Флорида и изгражда екологични домове, които могат да бъдат построени от двама души за три часа без електричество.

„Можете да ги построите, като използвате токчето на обувката си, това е единственият инструмент, от който се нуждаете“, казва Франк Скули. Неговото изобретение било предназначено да помогне на жертвите на земетресението в Хаити през 2010 г.

В момента къщите се използват в САЩ, където издържаха урагана „Ирма“ миналата година, както и като клиники в Мали. Но Скули иска подобни инициативи да намерят по-широко разпространение след глобални кризи. Въпреки че подслонът е неотложен приоритет, Келман казва, че компаниите, които предлагат жилища, трябва да поставят на първо място нуждите на жертвите, а не просто да рекламират собствените си услуги.

„Домът е процес, а не продукт“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още