IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на жилищните компании в САЩ може би поскъпват по-бързо от нужното

Данните все още не съответстват на най-голямото рали на строителните компании от пет години

16:01 | 15.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Инвеститорите може би са се фокусирали твърде много върху акциите на жилищните компании, тъй като данните все още не съответстват на най-голямото рали на строителните компании от пет години, коментира Ройтерс.

Индексът S&P 1500 Homebuilding на компаниите, строящи жилища, се е повишил с 32% тази година и по-рано тази седмица удари десетгодишен връх. В същото време обаче по-широкият S&P Composite 1500 е нараснал с по-малко от 9%.

Оптимистите спрямо жилищния сектор уповават залозите си на силното създаване на работни места в САЩ, ниските лихвени проценти, слабото предлагане на жилища, добрите прогнози за печалба и липсата на червени сигнали за рецесия.

Някои инвеститори все още виждат възможности, но други предупреждават, че акциите може би са стигнали твърде далеч.

Настроенията са изключително положителни към жилищния сектор, но според това къде сме днес – не бих купил акции на жилищни компании. Акциите се развиват по-бързо от подкрепящите ги данни и има по-ценни сектори на пазара“, казва Ерин Браун, глобален мениджър в UBS O’Connor в Ню Йорк.

Браун се позовава на отслабващия растеж при разрешителните за строеж и новите проекти от първото тримесечие насам, както и на ограниченията върху земята и труда.

Макар че продажбите на нови жилища изглеждат стабилни, те все още са ниски по исторически стандарти предвид продължаващия недостиг на квалифицирана работна ръка и строителни парцели, което ограничава ускоряването на растежа“, казва той.

Данните сочат, че ръстът при новите разрешителни за строеж на еднофамилни жилища е нараснал с 6% на годишна база и с 8,5% през май. Растежът на новите разрешителни като цяло се е повишил с 1,27% засега тази година. Очаква се данните за юни през следващата седмица да покажат 8,3% ръст спрямо май.

Търсенето като цяло остава положително за строителните компании“, казва Уил Рандоу, анализатор в Citi, макар че поставя под въпрос дали то е достатъчно силно, за да подкрепи подобно поскъпване на акциите на сектора.

Според него цените на акциите са се вдигнали отчасти заради надеждите, че политическите промени от администрацията на президента Доналд Тръмп ще подкрепят продажбите на жилища.

Анализаторите от Wall Street очакват повечето строителни компании да отчетат двуцифрен ръст на печалбата, сочат данни на Ройтерс.

Рандоу смята обаче, медианната оценка за печалбата за 2017 г. на 12 жилищни акции, които покрива, почти не се е променила през последните три месеца.

Може би акциите са стигнали твърде далеч. Не е задължително това да значи, че ще видим някакъв вид корекция при новите разрешителни“, допълва обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още