IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите в GTC не одобриха предложението за нова емисия акции

Собственикът на моловете "Галерия" в Бургас и Стара Загора смяташе да купува нови активи с постъпленията от емисията

10:51 | 24.04.15 г.
Акционерите в GTC не одобриха предложението за нова емисия акции

Собственикът на моловете „Галерия“ в Стара Загора и Бургас – полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC), изглежда се изправя пред ново изпитание. Акционерите не одобриха плановете на компанията да увеличи капитала си с нова емисия от до 140 млн. акции, за да може да купува нови активи, съобщава Ройтерс.

Основният акционер в GTC – американската компания Lone Star, която притежава 32,5% от полската, първоначално възнамеряваше да увеличи дела си до 66 на сто, но впоследствие се отказа от допълнителните акции. Останалите акционери също не одобриха новата емисия.

GTC направи промяна в средносрочната си стратегия, за да се опита да се възползва от възхода на пазара на бизнес имоти в Централна и Източна Европа. Заради кризата компанията изпадна в затруднения основно заради преоценки на активите ѝ на по-малките пазари, на които присъства – Румъния, Хърватия, България и т.н. Затова и плановете на групата са да се фокусира върху дейността си в Полша и Чехия, както и да развива най-успешните си проекти.

От няколко години компанията се опитва да се отърве от непечелившите и нестратегически обекти. Темпът на продажбите обаче не е особено задоволителен, въпреки че от групата заявиха в последния си отчет, че се търси начин за незабавно излизане от проблемните инвестиции.

За 2014 г. компанията постигна стабилни оперативни резултати на търговските имоти и офисите, но обезценките остават проблем. Така нетната загуба се разширява със 17 на сто на годишна база до 207,4 млн. евро.

Молът на GTC в Стара Загора е сред активите, претърпели най-голяма обезценка през миналата година. Същевременно молът в Бургас е нареден сред ключовите активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още