IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците плащат рекордни вноски по ипотечните си кредити

Те са нараснали средно с 36% спрямо година по-рано

11:15 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Намирането на дом за покупка е едва първият проблем за американците. След това идва плащането на ипотечния кредит, пише Bloomberg.

Това става все по-трудно, тъй като средната месечна вноска по ипотечен кредит за американците расте до най-високото си ниво в историята. Сега тя достига 1230 долара на месец по 30-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва, сочат данни на компанията за имотни обяви Zillow. Това е ръст с 36% спрямо средно 905 долара година по-рано и с 6% спрямо януари.

Лихвите по ипотечните кредити в САЩ нарастват през последните месеци, въпреки че през последните две седмици се наблюдават леки спадове. С очакваното повишаване на лихвите, в момент когато Федералният резерв се готви да вдигне основната си лихва в отговор на инфлацията, ръстът притиска още повече купувачите на жилища, които трябва да се справят със скъпия имотен пазар.

През миналата година обичайното жилище в САЩ е поскъпнало с почти 20% - от около 272 хил. долара на 326 хил. долара. Макар че лихвите по ипотечните кредити растяха през по-голямата част от 2021 г., това повишение се комбинира с бързото поскъпване на жилищата, за да тласне средната месечна вноска по ипотечен кредит до рекорден връх. САЩ САЩ

Това се отнася за случаите, когато купувачът на жилище прави първоначална вноска, равняваща се на 20% от стойността на жилището си, и тегли ипотечен кредит за останалата част от сумата. Но в действителност почти 60% от купувачите миналата година са платили по-малка първоначална вноска по ипотечния си кредит от тази, сочат данните на Zillow.

Годишният ръст на вноските по ипотечен кредит през януари – последния месец, за който са налични данни, е най-висок в Остин, щата Тексас, с почти 60%, следван от Рали, Северна Каролина, и Финикс. Дори градовете с най-малки промени – Балтимор, Вашингтон и Милуоки, са регистрирали ръстове от над 20%.

Има данни, че някои купувачи се обезкуражават. Индикатор за заявленията за ипотечен кредит в САЩ се понижи до най-ниското си ниво от 2019 г. насам, а продажбите на нови еднофамилни жилища намаляват за трети пореден месец. Спадът в търсенето теоретично може да помогне за охлаждане на имотния пазар.

Но икономистът от Zillow Джеф Тъкър все пак прогнозира, че жилищата за продажба ще бъдат разграбени бързо.

„С толкова малко жилища на пазара продавачите все пак може да очакват няколко оферти за обявите си дори ако значителен дял от купувачите натиснат бутона за пауза в търсенето си на жилище за момента“, отбеляза той в неотдавнашен доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още