IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американците са песимисти за покупката на жилище в момента

Все повече хора в САЩ обаче смятат, че имотите са добра инвестиция в дългосрочен план

11:37 | 05.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече американци смятат, че сега не е моментът за покупка на жилище, сочи проучване на Gallup, цитирано от CNBC. Данните показват, че само 30% от участвалите в анкетата са на мнение, че времето е подходящо за купуване на имот. Това представлява спад с 23 пр. пункта спрямо 2021 г.

Проучването се провежда от 1978 г. насам и за първи път процентът на хората, които смятат, че покупката на жилище е подходяща в този момент, е под 50 на сто. Негативното отношение към сделките с имоти се наблюдава сред всички групи от населението в САЩ.

По-възрастните американци все пак са малко по-позитивни - 35% са на мнение, че моментът за покупка настъпва. Спрямо година делът им обаче намалява значително - през 2021 г. 61% от хората над 54 години са смятали, че е време за покупка на жилище.

Във възрастовата група 18-34 години около 25% са на мнение, че е настъпил моментът за жилище. Същото важи и за 28% от хората на възраст между 35 и 54 години. Спадът спрямо 2021 г. е съществен - тогава 42% от хората на възраст 18-34 години и 52% в групата 35-54 години са смятали, че моментът за покупка на жилище е добър.

Това не е изненада - цените на жилищата се повишиха с 34% в годините на пандемията от коронавируса, а и цената на ипотеките расте, посочва CNBC. Средно американците плащат по 1800 долара на месец за лихви по ипотечните си заеми. В първата година от пандемията цената на ипотеките беше рекордно ниска, но след това започна бавно да се повишава.

Обявите за продажби на имоти също са исторически малко, дори и в обичайно активния пролетен сезон. А в същото време търсенето, особено от страна на поколението Y (родените в последните две десетилетия на 20 в.), е голямо. Сделки обаче рядко се сключват заради високите цени, допълва още агенцията.

Проучването е проведено между 1 и 19 април и е част от годишната анкета, свързана с личните финанси, изготвяна от Gallup.

То показва и известна непоследователност - повечето американци са песимистични за покупката на жилище, но рекордно високо е нивото на хората, които отговарят, че инвестицията в имот е най-добрата в дългосрочен план. За 45% от анкетираните покупката на имот е добра инвестиция за защита на финансите, докато 24% смятат, че инвестициите трябва да бъдат в акции и облигации. Само 15% от анкетираните залагат на традиционното убежище за инвеститорите - златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още