Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Американски инвеститори в имоти са привлечени от британските пъбове

Oaktree Capital е поредната американска компания, която инвестира в сектора въпреки пандемията и блокадите

Американски инвеститори в имоти са привлечени от британските пъбове

Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Пандемията не спира британците да пият, но годината беше лоша за сектора от 47 200 пъбове във Великобритания, който пострада от трите национални блокади, дългите забрани за хранене и пиене на закрито и ограниченото работно време, пише Wall Street Journal.

Но макар да се очаква ограниченията да останат в сила най-малко до 21 юни, през последно време се забелязват признаци, че тази класическа британска институция е напът да се възстанови.

Чуждестранните инвеститори не са обезсърчени. Базираната в Лос Анджелис компания Oaktree Capital Management, която е собственик на имоти, съобщи неотдавна, че ще инвестира 200 млн. паунда (280 млн. долара) в новосъздадената компания RedCat Pub.

RedCat е ръководена от Руни Ананд, бивш главен изпълнителен директор на най-голямата компания за нощни заведения във Великобритания от гледна точка на броя им Greene King. Ананд съобщи, че планира да придобие заведения в заможните южни и източни части на Англия. След като пъбовете олецяха при “германските бомбардировки над Лондон, Голямата чумна епидемия и кредитната криза, трябва да устоят и на пандемията“, казва Ананд.

Но броят им намалява. През 2000 г. във Великобритания е имало малко над 60 хил. пъба, но те са намалели с над 20%, тъй като въведената през 2007 г. забрана за пушене, по-високите цени на алкохола и ръста на домашните забавления са нанесли удар на бизнеса.

Още по темата
Сделката на Oaktree обаче предполага, че все още има инвеститори, които вярват в бъдещето на социалния ритуал, който води началото си още от първи век, когато римляните нахлули във Великобритания и установили будки за продажба на храна и вино.

„Очакванията бяха, че ще има много потиснати активи на пазара, но в действителност стана точно обратното“, коментира Стивън Оуенс, управляващ директор на отдела за пъбове и ресторанти в консултантската компания Christie & Co.

Британското правителство въведе субсидирани плащания на пуснати в принудителен отпуск служители в пъбовете и намали данъците, отбелязва Оуенс. Тази подкрепа е позволила на повечето собственици на нощни заведения да оцелеят. „Не се стигна до ситуация с продажби на пожар“, допълва Оуенс.

Някои американски инвеститори не успяват да навлязат на пазара. Platinum Equity, друга инвестиционна компания, базирана в Лос Анджелис, опитала миналия месец да придобие Marston’s PLC, голяма пивоварна и оператор на нощни заведения с около 1400 пъба. Но компанията отхвърлила офертата на Platinum Equity на стойност 666 млн. паунда, тъй като смятала, че бизнесът струва повече.

След като пъбовете получат разрешение да отворят отново врати през лятото, натрупаното търсене от британци, които дълго време са нямали къде да изпият по халба бира или да хапнат в заведение, ще тласне сектора обратно към рентабилност, сочи нов доклад на британската инвестиционна банка Numis. В Австралия пъбовете отвориха врати преди около шест месеца и посещенията достигнаха нивата си преди пандемията до октомври, се отбелязва в доклада.

Оуенс е съгласен, че 2021 г. изглежда положителна за пъбовете. „Имаме повече купувачи, отколкото продавачи. Изглежда доста странно, но благодарение на разпространението на ваксините има светлина в края на тунела“, отбелязва той.

Преди COVID-19 затворените пъбове започнаха да намаляват, а продажбите на бира се увеличиха. „Водим много разговори с много компании за частни капиталови инвестиции в САЩ и Великобритания“, казва Оуенс.

Американският интерес към пазара на пъбове предхожда пандемията. През 2017 г. TSG Consumer Partners, базирана в Сан Франциско компания за частни капиталови инвестиции, придоби 23% от BrewDog, производител на крафт бира и верига пъбове, базирана в Шотландия, в сделка за 213 млн. паунда.

Сега компанията има над 100 обекта в 15 страни. Основателят й Джеймс Уат заяви миналия месец, че тя има още 42 обекта на етап строеж, включително отвъд Океана в Атланта и Кливлънд.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Глобалните компании ще преосмислят офиса за живота след пандемията