IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският жилищен пазар изпитва остър недостиг от жилища

Калифорния съставлява около 45% от общия недостиг с близо 3,4 млн. жилищни единици по-малко от необходимото в периода 2000 - 2015 г.

13:31 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 2000 г. до 2015 г. американският жилищен пазар е изпитвал недостиг от 7,3 млн. жилищни единици, за да отговори на търсенето, показва изследване на компаниите Up for Growth National Coalition, ECONorthwest и Holland Partner Group, цитирано от онлайн изданието World Property Journal.

Докладът очертава мащаба на жилищната криза, като се съсредоточава върху 22-та щата и град Вашингтон, които не успяват да отговорят на търсенето на жилища. Калифорния съставлява над 45% от общия недостиг с близо 3,4 млн. жилищни единици по-малко от необходимото, но щати в почти цялата страна не строят достатъчно жилища, за да задоволят търсенето.

Освен че води до неустойчив ръст на цените на жилищата и на наемите, недостигът на жилища има и други негативни въздействия, включително потискане на брутния вътрешен продукт на страната, генериране на негативни последици за околната среда и изтласкване на отделни хора и на цели семейства с ограничени доходи далеч от градовете с най-висока заетост.

„Недостигът на жилища е много по-остър, отколкото се смяташе, и е много по-широко разпространен“, казва Клайд Холанд, основател и главен изпълнителен директор на Holland Partner Group и изпълнителен председател на Up for Growth.

„От Калифорния до Мейн предлагането на жилища просто не отговаря на растящото търсене. Недостатъчното строителство на нови жилища повишава наемите, намалява качеството на живот и е значителна спънка за икономиката. Както ясно показва изследването, тези тенденции и бариери за изграждането на достъпни жилища са неустойчиви. За да постигнем достъпни, устойчиви и жизнени общности, се нуждаем от нов подход към жилищния пазар“, смята Холанд.

Авторите на доклада предлагат подход за умен растеж за задоволяване на търсенето на жилища. Той се основава на формула, която взема предвид съществуващата гъстота на населението, разстоянието до транзитни спирки и дела на пътуващите в даден район, които стигат до работа със собствения си автомобил.

Според авторите на доклада умният растеж може да доведе до строителството на 7,3 млн. жилищни единици, от които 10% еднофамилни жилища, 61% градски къщи, вили и сгради със средна височина и 29% кули.

Умният растеж може да генерира допълнителни федерални приходи от 128 млрд. долара в 20-годишен период, допълват те.

„Докладът ясно показва колко сериозен е недостигът на жилища в САЩ“, казва Майк Кингсела, изпълнителен директор на Up for Growth National Coalition и един от авторите на документа.

„Призоваваме държавните ръководители на всички нива да предприемат значими реформи, които стимулират строителството на нови жилища от всякакъв вид, включително достъпни. Статуквото е неприемливо и неустойчиво“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още