Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Амстердам ограничава още повече Airbnb, за да овладее масовия туризъм

Според местните власти туристите в града са причина за увеличаването на цените на жилищата

Амстердам ограничава още повече Airbnb, за да овладее масовия туризъм

Снимка: Ройтерс

Властите в Амстердам представиха планове за ограничаване на туризма, за да отговорят на недоволството на много местни жители, които смятат, че историческият център е пренаселен, съобщават френското икономическо издание Les Echos и Ройтерс.

„Положителните страни на туризма като заетост и приходи за града все повече са помрачени от негативните последици“, включително отпадъци и шумово замърсяване, се казва в документа „Баланс в града“, подготвян от местните власти.
Промените в документа предвиждат ограничаване на използването на алкохол в лодките по каналите, допълнителни ограничения за Airbnb и други платформи за наем на жилища и увеличаване на данъците.

„Много съм щастлив, че градът най-сетне предприема действия, защото местните жители настояват за тях от много дълго време. Притеснявам се само,че пакетът от мерки е толкова драстичен, че ще доведе до много съдебни дела и политическа съпротива, която ще струва много време“, казва Берт Нап от организацията Oude Binnenstad.

Той допълва, че градът страда от твърде много посетители, които променят характера на историческия център и го превръщат в голяма туристическа атракция. Нап допълва, че някои буйни туристи, намиращи се под въздействието на алкохола, превръщат градския център в непривлекателно място за местните жители.

Още по темата

Амстердам, чието население е около 800 хил. души, очаква 18 млн. туристи през 2018 г., което е ръст с 20% спрямо нивата от 2016 г.

Настроенията срещу туристите и чужденците в града непрекъснато растат, тъй като според местните жители те са причината жилищата да стават все по-недостъпни за обикновените холандци.

Средната цена на апартамент в Амстердам достигна 407 хил. евро (475 хил. долара) през 2017 г., което е повишение с около 12% спрямо нивата от 2016 г., сочат данни на националната имотна асоциация NVM.

Наемите на обзаведени жилища от туристи, включително чрез платформата Airbnb, ще бъдат ограничени до 30 дни в годината спрямо 60 дни до момента. Благодарение на политиката си за борба с този вид наеми Амстердам е единствената европейска столица, в която престоят в хотел е по-евтин от наемането на жилище чрез Airbnb.

За да върнат душата на града, властите в Амстердамняма да разрешават отварянето на нови магазини, насочени единствено към чуждестранните туристи, в централната част. Кметството смята да се пребори с будките, продаващи билети за екскурзии и заведения за хранене като снек барове, магазини за сирене, сладолед и сладкиши, произведени в Холандия.

Още технологични новини вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 2950   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Ниската безработица и оскъдните наличности ще повишат наемите на офиси в Европа