IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аутлет центровете - още един магнит за инвеститорите

Ръстът на продажбите на аутлетите надхвърля този в търговския сегмент като цяло, а и броят на центровете все още е малък

13:46 | 07.08.13 г.
Аутлет центровете - още един магнит за инвеститорите

Ръстът на продажбите на дизайнерските аутлет центрове в Европа сериозно надхвърля този в търговския сегмент на континента като цяло от 2010 г. насам, съобщава Кен Гън от консултантската компания FSP Retail, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

Това силно представяне привлича непрекъснати инвестиции, както и нови играчи на пазара, допълва той.

През 2012 г. в Европа са отворени нови аутлет центрове с обща площ от над 203 хил. кв. м, което е шестата най-добра година в историята и най-добрата от 2008 г. насам. Общо на този тип търговски обекти се падат 65% от новооткритите площи през последната година.

На зрелите пазари в Западна Европа са отворени само 4 подобни търговски центъра - в Австрия, Италия и Швеция. В Полша и в Германия са открити по три, а в Русия - два, всичките в Москва.

В момента в Европа има 205 заводски аутлета с обща площ от 3,3 млн. кв. м. Според FSP Retail през 2012 г. оборотът им е бил малко под 11 млрд. евро.

През 2013 и 2014 г. предстои откриването на още 23 схеми с обща площ от близо 417 хил. кв. м., сочат още данните на консултантите. Франция (с 5 аутлета), Германия (4) и Русия (3) са начело в класацията, като на тях се падат 57% от новите площи. Следват Великобиртания, Дания и Италия с по две схеми.

Някои от утвърдените оператори на аутлети търсят и нови територии. За Value Retail бъдещето е в Китай. В момента компанията строи обект с площ от 22 хил. кв. м в Суджоу, само на 23 минути с високоскоростен влак от Шанхай.

Скоро ще бъдат обявени още три проекта в Китай. Компанията обмисля и възможности за навлизане в Централна и Източна Европа, Русия и Турция, но все още изчаква.

През 2014 г. McArthurGlen ще открие нов проект във Ванкувър - първият център на компанията извън Европа, който се осъществява съвместно с Летищната власт на Ванкувър. Аутлетът се намира в близост до летището и на 30 минути от центъра на града. След реализацият ана първата му фаза търговската площ ще бъде 19 хил. кв. м, а след окончателното му завършване – 35 хил. кв. м.

Анализаторът Крис Пари съветва инвеститорите да не гледат държавите кто цяло като потенциални пазари, а отделни региони. "Само четири от общо осем провинции в Индия отчитат ръст. По същия начин стои въпросът и в Китай. Необходимо е сериозно проучване," посочва той.

Сред страните с потенциал той посочва Виетнам и Монголия, както и Филипините, Чили, Мексико и Панама. Африка също не трябва да се подценява. Инвеститорското внимание си заслужават още Малайзия и Индонезия, отбелязва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още