Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Австралия, Хонконг и Швеция са сред най-рисковите жилищни пазари в света

Според анализ на Oxford Economics оценките на тези пазари са силно завишени

Австралия, Хонконг и Швеция са сред най-рисковите жилищни пазари в света

Снимка: pixabay.com

Опасностите на жилищния пазар са „особено изострени“ в Австралия, Хонконг, Канада и Швеция, обяви аналитичната компания Oxford Economics, отбелязвайки, че в исторически план това представлява заплаха за икономическата активност.

„И на четирите [пазара] оценките са силно завишени, има продължителен жилищен бум, дълговите нива са високи и има значителен дял на плаващи лихвени проценти“, коментира водещият икономист на Oxford Адам Слейтър.

В положителен план компанията отбелязва, че рисковете са сравнително ограничени на ключови пазари като САЩ, Германия, Франция, Китай и Япония. Освен това сред повечето икономики няма значителен скорошен ръст на ипотечните лихвени проценти, които дори са се понижили в някои случаи, предава Bloomberg.

„Затова класическият елемент, който задейства спадовете в цените на жилищата, липсва изцяло“, казва Слейтър. „Растящите лихвени проценти обаче не са строго необходими, за да започнат цените да се понижават“.

Цените на жилищата спадат в Австралия почти с 3% за годината до края на август в големите градове и с 5,6% в Сидни. В същото време три от четирите големи банки в страната повишиха ипотечните си лихви през последните седмици, позовавайки се на по-високите разходи за финансиране. Лихвите биват вдигани, въпреки че централната банка остави основните лихвени проценти на рекордно ниски нива.

Oxford казва, че е сравнила пазарите сред страните от ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) от 1970 до 2013 г. и е открила очевидно негативна връзка. Там, където оценките са се увеличили с поне 35% над дългосрочните средни нива през този период, реалните цени на жилищата са спаднали със 75% през следващите пет години, казва компанията.

Това показва, че много страни от ОИСР ще отчетат стагниращ или отрицателен реален растеж на жилищните цени през следващите няколко години: възможността за допълнително драматично увеличаване на цените на жилищата на високо оценените пазари изглежда изключително ограничена“, казва Слейтър.

Прекомерните оценки имат значение и тъй като промените в жилищните цени може да имат значително влияние върху икономическата активност, казва още Oxford, позовавайки се на пример за 83 жилищни бума. Компанията е открила още, че цените на жилищата обикновено спадат след бумове, и то значително.

За страните от Г7 виждаме положителна връзка между потребителските разходи и реалните жилищни цени от 1997 г. насам, въпреки възможно отслабване през последните години“, допълва Слейтър.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
4
 
2
преди 6 месеца
Швеция - да - скоро там ще стане Швецистан и талибанците ще изколят швеците като свини. Да си купиш дом в Швеция - все едно да си купиш мелница на 8 септември.


Хонконг - защо?
0
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
луксозният сегмент на имоти е загубил вече 25%. Сделките в долината са намели с 35%. Скоро се очаква срив в БС. Интересно ще стане. Това ще повчлече доста сектори в Канада, а от там може и нова финансова криза.

Още от По света
Три швейцарски компании финализираха първата имотна трансакция с блокчейн