Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Австралия ще стимулира жилищния сектор с пакет за 476 млн. щатски долара

Според строители програмата може да генерира активност за 12 месеца в размер на над 15 млрд. австралийски долара

Австралия ще стимулира жилищния сектор с пакет за 476 млн. щатски долара

Снимка: Bloomberg LP

Австралия обяви пакет стимули на стойност 688 млн. австралийски долара (476 млн. щатски долара), насочен към укрепване на индустрията за жилищно строителство, след като икономиката на страната изпадна в първата от 29 години насам рецесия заради пандемията, съобщава Bloomberg.

Новите строители и собственици на жилища, предприели значителни ремонти, ще получат парични помощи в размер на 25 хил. долара по програмата, която трябва да изтече в края на годината.

Схемата няма да обхваща нежищилни структури, например басейни или гаражи. Обхватът и е ограничен до домакинствата със средни доходи и жилища на стойност до 750 хил. австралийски долара.

Програмата е създадена с цел да поддържа 140 хил. работни места в строителството и още 1 млн. работни места в свързани индустрии, които генерират около 5% от брутния вътрешен продукт.

Още по темата

„Става дума за целенасочена поддръжка на данъкоплатците за ограничено време, като се използват съществуващите системи, за да се гарантира, че парите ще се използват както трябва от семействата, за да направят сами значителни инвестиции“, казва премиерът Скот Морисън.

Тази програма е поредната от серия икономически стимули в подкрепа на благосъстоянието и задържането на работната сила на работа в Австралия. Правителството поетапно облекчава ограничителните мерки, като стремежът е по-голямата част от икономическата активност да се възобнови до следващия месец.

Очакванията на управляващите са спадът на БВП да се задълбочи през текущото тримесечие, след като икономиката на страната се сви с 0,3% през първите три месеца на годината.

Асоциацията за жилищна индустрия приветства програмата, като изчислява, че тя може да генерира повече от 15 млрд. австралийски долара икономическа активност. "Този стимул ще помогне за справяне с прогнозирания спад в активността на жилищния пазар през следващите 12 месеца", казва организацията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Защо мрачните прогнози за жилищния пазар в Хонконг не се сбъдват?