IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия започва да връща на Китай пари, иззети при разследване на пране на пари

Канбера и Пекин създават съвместна работна група за борба с финансовата престъпност

10:37 | 26.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Австралия е върнала около 215 хил. австралийски долара (170 хил. щатски долара) на Китай – средства, иззети при разследване на случаи на пране на пари, предава Ройтерс.

Пекин и Канбера са се споразумели тази седмица да увеличат усилията си за борба с финансовите престъпления, допълва информационната агенция.

Двете страни ще работят заедно, за да разследват заподозрени корумпирани служители от Китай, които са избягали в чужбина или имат скрити активи в Австралия. Някои от 100-те най-търсени от Пекин лица живеят в Австралия.

Австралийският комисар от федералната полиция Андрю Колвин коментира, че плащането показва, че Австралия е вече „враждебна към престъпниците, които се опитват да скрият незаконно придобитите си активи".

Върнатите пари обаче са капка в морето, предвид че в Австралия са реализирани директни инвестиции в размер на 4,8 млрд. щатски долара от Китай през 2016 г.

Двете страни създават съвместна работна група за борба с финансовата престъпност и прането на пари. Тя ще проследява активи, свързани с приходи от престъпна дейност и в двете държави.

Според полицията в Австралия работната група е първата по рода си.

Канбера и Пекин планират също така да формализират бъдещото сътрудничество по редица видове престъпления, включително тероризъм, които биха могли да повлияят на сигурността в двете страни.

Австралия е сред предпочитаните дестинации от китайци за покупка на имоти. Същевременно Пекин се опитва да ограничи изтичането на капитали и особено определените от властта като „ирационални“ инвестиции в имоти и други сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още