Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Берлин купи апартаменти от Vonovia и Deutsche Wohnen за близо 2,5 млрд. евро

В неделя в германската столица ще се състои референдум за изземване на имотите от големите корпоративни собственици

Берлин купи апартаменти от Vonovia и Deutsche Wohnen за близо 2,5 млрд. евро

Снимка: Bloomberg LP

Градските власти в Берлин постигнаха споразумение да закупят близо 15 хил. апартамента от Vonovia и Deutsche Wohnen за 2,46 млрд. евро на фона на засилващия се обществен натиск за париране на ръста на наемите, предава Bloomberg.

Двете компании, които са най-големите собственици на жилища в Германия, продават апартаментите в рамките на усилия за сливането си. Сделката беше обявена на пресконференция в петък от Матиас Колац, сенатор в градския съвет, отговарящ за финансите.

Vonovia и Deutsche Wohnen предложиха да продадат апартаментите, както и да изградят около 13 хил. нови жилища и да ограничат ръста на наемите в опит за успокояване на обществените притеснения от растящите разходи за живот.

Още по темата
Сливането за създаване на жилищен гигант с над 500 хил. жилищни имота в Германия е внимателно наблюдавано в най-голямата икономика в Европа, която има по-голям дял на наемателите от повечето останали развити страни.

Достъпните жилища се превърнаха в гореща политическа тема в Германия и особено в евтината някога столица. Растящите наеми в Берлин предизвикаха масови демонстрации и референдум, който цели да принуди градските власти да изземат имотите от големите собственици.

Гласуването на мярката, която няма правнообвързващо действие, ще се състои на 26 септември, деня на парламентарните избори и местните избори в провинция Берлин. Повечето политически партии обещаха да опитат да поставят под контрол повишаването на наемите в страната, като основното внимание е съсредоточено върху строителството на повече жилища.

Берлин е особено засегнат от проблема, защото много от социалните жилища в града бяха продадени след обединението. Ръстът на населението в германската столица, произтичащ от превръщането ѝ в стартъп хъб, създава недостиг и привлича инвеститори.

Организаторите на референдума в Берлин заявиха, че обявената днес сделка може да е полезна за възстановяване на баланса на жилищния пазар, но критикуваха цените и начина, по който е била договорена сделката.

„Берлин се нуждае от прозрачна и достъпна социализация, а не от подаръци за имотни компании, раздавани в задната стая“, коментира Мохеб Шафакяр, говорител на организаторите на референдума.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Сагата с Evergrande тласна надолу продажбите на жилища в Китай