Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Без ефективни сгради ЕС няма да постигне екологичните си цели

Инсталации, разчитащи на изкопаеми горива, не трябва да бъдат изграждани в новите сгради след 2025 г., съветват от BPIE

Без ефективни сгради ЕС няма да постигне екологичните си цели

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС няма да могат да постигнат целта за нулеви въглеродни емисии до 2050 година, нито междинната си цел до 2030 година, ако не бъдат предприети мерки за подобряване на сградния фонд, сочи доклад на Института по енергийните характеристики на сградите в Европа (BPIE).

Сградите емитират 1/3 от въглеродния диоксид, който се свързва директно или не с енергийния сектор. На жилищата се падат 40% от енергийното потребление в общността. Затова и ЕК настоява за реформа в сектора.

Още по темата

Брюксел вече предложи ревизия на директивата за енергийната ефективност на сградите, в която са вписани минимални стандарти за новото строителство. Планът е да бъдат насърчени промените, но и се казва, че всички страни от общността трябва да бъдат по-амбициозни, коментират експертите.

Строителните стандарти са много различни в страните от ЕС и все още нито една от тях няма краен срок, в който да бъдат посрещнати целите за въглеродна неутралност на сградния фонд. Времеви рамки не са поставили и големите икономики като Германия, Италия или Франция.

Анализите на BPIE показват, че декарбонизацията на сградния сектор на ЕС се случва много бавно. Затова и препоръката на експертите е стандартите за енергийна ефективност за новите сгради да станат по-амбициозни, а от 2025 година да бъде забранено изграждането на системи, разчитащи на изкопаеми горива в новите сгради. Трябва да има и гаранции, че възобновяеми енергийни източници могат да осигурят 100% от енергийните нужди на сградите.

Изчисленията върху въглеродните емисии на сградите трябва да обхващат целия им жизнен цикъл, препоръчват още авторите на доклада.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищни сгради в Ню Йорк ще бъдат продадени за рекордните 1,75 млрд. долара