IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без ефективни сгради ЕС няма да постигне екологичните си цели

Инсталации, разчитащи на изкопаеми горива, не трябва да бъдат изграждани в новите сгради след 2025 г., съветват от BPIE

15:15 | 18.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС няма да могат да постигнат целта за нулеви въглеродни емисии до 2050 година, нито междинната си цел до 2030 година, ако не бъдат предприети мерки за подобряване на сградния фонд, сочи доклад на Института по енергийните характеристики на сградите в Европа (BPIE).

Сградите емитират 1/3 от въглеродния диоксид, който се свързва директно или не с енергийния сектор. На жилищата се падат 40% от енергийното потребление в общността. Затова и ЕК настоява за реформа в сектора.

Брюксел вече предложи ревизия на директивата за енергийната ефективност на сградите, в която са вписани минимални стандарти за новото строителство. Планът е да бъдат насърчени промените, но и се казва, че всички страни от общността трябва да бъдат по-амбициозни, коментират експертите.

Строителните стандарти са много различни в страните от ЕС и все още нито една от тях няма краен срок, в който да бъдат посрещнати целите за въглеродна неутралност на сградния фонд. Времеви рамки не са поставили и големите икономики като Германия, Италия или Франция.

Анализите на BPIE показват, че декарбонизацията на сградния сектор на ЕС се случва много бавно. Затова и препоръката на експертите е стандартите за енергийна ефективност за новите сгради да станат по-амбициозни, а от 2025 година да бъде забранено изграждането на системи, разчитащи на изкопаеми горива в новите сгради. Трябва да има и гаранции, че възобновяеми енергийни източници могат да осигурят 100% от енергийните нужди на сградите.

Изчисленията върху въглеродните емисии на сградите трябва да обхващат целия им жизнен цикъл, препоръчват още авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още