IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработни американци започват "наемна стачка"

Въпреки обещания чек от 1200 долара от президента Доналд Тръмп близо 2000 души отказват да платят наема за жилището си и искат анулирането му

18:39 | 19.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Rayne Swensen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Rayne Swensen/Bloomberg

„Рискувам много, но нямам избор“, така Тера Томас обобщава решението си да предприеме „наемна стачка“ като част от зараждащото се движение в САЩ, пише френският вестник Le Figaro.

„Нямам доходи. Изборът е да дам последните си спестявания на собственика на жилището ми, който притежава компания с приходи за милиони, или да запазя парите, за да ям и да плащам здравната си застраховка“, казва жителката на Оукланд.

Томас е самоосигуряващо се лице и работи като цветарка за специални събития, предимно сватби. Тя зависи изцяло от възстановяването на икономиката, за да си върне доходите. Отказът да платя наема от 833 долара „е въпрос на разум и на оцеляване“, категорична е Томас.

Само за три седмици близо 20 млн. американци подадоха заявления за безработица. Принудителното спиране на икономиката с цел овладяване на разпространението на коронавируса, има драматични последици в страната, където много хора с дългове живеят в несигурност.

Някои дребни собственици предлагат отлагане на плащанията. А много градове и щати, сред които и Калифорния, приеха укази, забраняващи принудителното изгонване на наематели от жилището им, засегнати от свързаната с коронавируса криза. Но след отмяната на блокадата мораторумът ще бъде прекратен и наемателите ще трябва да платят или да напуснат имота.

„Хората ще натрупат дългове по време на блокадата и когато тя приключи, ще полагат усилия да плащат кредитите си вместо да продължат живота си и да се посветят на бъдещето си“, гневи се Хилари Ронен, общински съветник в Сан Франциско.

„Това само ще забави възстановяването, няма никакъв смисъл“, допълва тя. Заедно с други общински съветници тя призова губернатора на Калифорния, Конгреса и президента Доналд Тръмп да отменят наемите и да предоставят помощи за плащането на ипотечните кредити на собствениците на имоти.

Планът за стимулиране на американската икономика, приет във Вашингтон, предвижда предоставянето на чекове от 1200 долара, които ще получат бедни домакинства и представители на средната класа. В повечето случаи обаче те няма да стигнат за покриването на фиксираните разходи, особено за свръхвисоките наеми на жилища в градовете. В Сан Франциско „средният наем на едностаен апартамент достига 3700 долара на месец. Това е неприлично“, възмущава се Ронен.

Около 2000 души са се ангажирали да не плащат следващия си наем пред Съюза на калифорнийците за оправомощаване на общността (ACCE), една от асоциациите, които инициират движението и предоставят правна помощ на стачкуващите. „Стачката ще успее, ако в нея се включат милиони хора“, отбелязва Фредерик Джоузеф, основател на маркетингова агенция.

Жителят на Ню Йорк отправи широк призив за дарения в помощ на изпаднали в затруднения семейства, за да платят основните си разходи. От началото на кризата той вече е събрал и раздал 170 хил. долара. Той също поиска от губернаторите да отменят наемите, защото „при всички случаи хората няма да могат да платят“.

„Някои се впуснаха в престъпна дейност. В най-добър интерес на местните власти е да предприемат действия сега“, изтъква Джоузеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още