IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в ЦИЕ остават магнит за инвеститорите въпреки пандемията

Обемът от инвестиции в региона е на третото по големина равнище в историята през деветмесечието на тази година, сочат данни на консултантска компания

11:19 | 23.11.20 г.
<p>
	Полша е привлякла над половина от инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ през деветмесечието на 2020 г.&nbsp;<em>Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg</em></p>

Полша е привлякла над половина от инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ през деветмесечието на 2020 г. Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Общите инвестиции в бизнес имоти в Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния за деветмесечието на 2020 г. са достигнали 7,6 млрд. евро, което е третият по големина обем в историята въпреки пандемията от COVID-19, сочат данни на консултантската компания Savills. Очаква се общите инвестиционни обеми до края на годината да надхвърлят 10 млрд. евро, което би съответствало на петгодишното средно равнище.

Числата са подкрепени от редица портфейлни сделки от началото на годината, които са съставлявали 44% от общите инвестиции спрямо 24 на сто миналата година. Делът им е особено висок в Полша (47%) и Чехия (67%). Някои от най-големите сделки през 2020 г. са се случили на тези два пазара като продажбата на портфейла с апартаменти на компанията Residomo в Чехия през първото тримесечие за сумата от 1,3 млрд. евро и продажбата на портфейла с индустриални имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на Goodman за 1 млрд. евро през третото тримесечие.

Макар че офисите продължават да съставляват най-голям пазарен дял с 38%, логистичните имоти сега имат дял от 30%, като изпреварват търговските площи, на които се падат 11% от общите инвестиции, сочат данните на консултантската компания. Инвестициите в индустриални имоти на стойност 2,3 млрд. евро през първите три тримесечия вече надвишават общия обем за миналата година.

„Трансграничните инвеститори отново са най-активни в ЦИЕ въпреки ограниченията заради COVID-19. Привлечени от силната доходност и положителните дългосрочни основи в региона, те са съставлявали 87% от обема на сделките между първото и третото тримесечие, което е над средното петгодишно равнище от 84%“, казва Крис Гилъм, ръководител на офисите и регионалните инвестиции на Savills в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА).

„Ярък пример за това е успешната продажба на Buda Square и Margit Palace в Будапеща от унгарския фонд мениджър Adventum, който продаде двата офис актива на базираната във Великобритания компания Resolution Property, участваща в сделката в партньорство с китайския конгломерат Fosun International. Постепенното сближаване на очакванията на купувач и продавач трябва да доведе до още трансакции и те вероятно ще са съсредоточени в основния сегмент на пазара“, допълва Гилъм.

Полша е привлякла над половината от инвестициите в бизнес имоти в страните от ЦИЕ, наблюдавани от Savills. Чехия е вторият по големина пазар с близо 30% от трансакциите от гледна точка на стойността.

„Активността на инвеститори от ЦИЕ в Полша продължи през първите три тримесечия на тази година (например придобиването на мажоритарен дял в GTC от Hungarian Optimum) и очакваме тя да остане значителна и през следващите тримесечия“, коментира Марек Пажуски, заместник-директор на инвестициите в Полша в Savills.

„Наблюдаваме растящ интерес към алтернативни сектори като частни жилища под наем, студентски жилища и центрове за данни, който вероятно ще продължи и през идната година“, допълва той.

Двигател тази година ще бъде ръстът на инвестициите в логистични активи и основни офиси в ЦИЕ, смята Ери Мицостергиу, директор на европейските изследвания в Savills. „Жилищният сектор също става по-установен макар и ограничен от липсата на продукт, а трансакциите в търговските площи ще бъдат съсредоточени върху хранителните стоки и стоките от основна необходимост“, смята тя.

Според новите прогнози на Oxford Economics икономиката на петте страни от ЦИЕ ще отбележи спад от 5,4% тази година спрямо очакваното свиване от 7,4% в ЕС като цяло. „Въпреки ревизиите към понижение очакваме столиците в ЦИЕ да се представят по-добре от останалите европейски столици от гледна точка на ръст на брутния вътрешен продукт, като Варшава е начело в списъка на градовете, които се очаква да се справят най-добре с коронавирусната буря“, отбелязва Мицостергиу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още