Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Blackstone и Starwood придобиват оператор на хотели в САЩ за 6 млрд. долара

Това ще бъде най-голямата сделка в хотелската индустрия от началото на пандемията

Blackstone и Starwood придобиват оператор на хотели в САЩ за 6 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

Blackstone Group и Starwood Capital Group се договориха за придобиването на оператора на хотели и мотели Extended Stay America за около 6 млрд. долара, като залагат, че индустрията ще се възстанови с ускоряването на напредъка в борбата с пандемията от COVID-19, предава Bloomberg.

Двете компании за частни капиталови инвестиции, чиито най-добри инвестиции в хотели помогнаха за оформянето на модерната хотелиерска индустрия, ще платят 19,50 долара на акция за хотелската компания, което е бонус от около 15% спрямо цената на акциите на Extended Stay в края на търговията в петък.

Сделката би била най-голямата в хотелската индустрия, откакто коронавирусната пандемия срина туристическата индустрия, и според анализатори тя може да започне да дава плодове по-късно тази година.

Макар че се очаква пътуванията с цел развлечение да се възстановят най-бързо, залагането на Extended Stay показва доверие, че съживяването на по-широката икономика ще насърчи компаниите да възобновят пътуванията на служителите си по работа.

„Пътуванията и развлеченията са секторите, в които Blackstone има най-голям ангажимент за инвестиции. И имаме доверие в модела на дългите отсядания“, коментира Тейлър Хенриц, ръководител на придобиванията в САЩ на Blackstone Real Estate.

Още по темата
Blackstone познава добре Extended Stay. Тя придоби компанията през 2004 г. и я продаде три години по-късно. Компанията, чиито инвестиции в хотели включват Hilton Worldwide Holdings, La Quinta и други, беше част от група, която спаси Extended Stay от фалит през 2010 г. и в крайна сметка я направи публична компания.

Blackstone, която насочи инвестиции в складове и други видове имоти през последните месеци, придобива обратно компанията в благоприятен на пръв поглед момент за бизнеса.

Extended Stay, която оперира 650 хотела в средния ценови сегмент, е съсредоточена върху сегмента на по-дългите отсядания, като често обслужва строителни работници, служители, борещи се с извънредна ситуация, и корпоративни служители с ограничени бюджети. Заетостта в обектите на компанията беше 74% миналата година спрямо 44% за хотелската индустрия в САЩ.

Стабилното представяне на компанията в момент на замразяване на пътуванията, което опустоши глобалната хотелска индустрия, привлече интереса на инвеститорите. През април м. г. Starwood обяви, че е вложила 137 млн. долара в придобиването на дял от 8,5% от компанията. Хотелският гигант, управляван от Бари Стърнлихт, в момента притежава общо 9,4% от акциите на Extended Stay. Blackstone също придоби дял в нея миналата година, но по-късно го продаде.

Стърнлихт, който е опитен инвеститор в хотели, превърнал Starwood Hotels & Resorts в хотелски гигант, преди компанията да бъде придобита от Marriott International, е инвестирал в модела с по-дългите отсядания и преди. Starwood Capital притежава InTown Suites, бранд за дълъг престой с близо 200 локации и 25 хил. стаи.

Освен че е компания, управляваща хотели, филиал на Extended Stay притежава 564 хотела с 62 хил. стаи, което я превръща в най-големия тръст за инвестиции в хотелски имоти в Северна Америка.

Макар че компанията може да е привлекателна за други кандидати за придобиването й, анализаторът от Jefferies Дейвид Кац отбелязва, че делът на Starwood в Extended Stay може да откаже потенциални конкуренти.

„Офертата е справедлива, но не прекалено, въз основа на настоящите нива на дейност на сходни компании и перспективите за растеж в начален етап. Въпреки това смятаме, че е малко вероятно да постъпят конкурентни оферти“, казва Кац.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Долче вита и ниски данъци - американци и британци купуват идилични домове в Италия